De ce iubim femeile – Mircea CartarescuChiar asa, de ce iubim femeile? Mircea Cartarescu, unul dintre cei mai mari scriitori romani ai ultimelor decenii, iti da o idee despre lucrul asta. “De ce iubim femeile” este, intr-un fel, o oda (sau o colectie de ode) dedicate “sexului slab”, o modalitate a autorului de a arata respect si afectiune.

Cartarescu pare ca ar putea gasi mii de motive pentru care trebuie sa iubim femeile, carora le face un portet idilic:
“Pentru că au sâni rotunzi, cu gurguie care se ridică prin bluză când le e frig, pentru că au fundul mare şi grăsuţ, pentru că au feţe cu trăsături dulci ca ale copiilor, pentru că au buze pline, dinţi decenţi şi limbi de care nu ţi-e silă.
Pentru că nu miros a transpiraţie sau a tutun prost şi nu asudă pe buza superioară. Pentru că le zâmbesc tuturor copiilor mici care trec pe lângă ele.
Pentru că merg pe stradă drepte, cu capul sus, cu umerii traşi înapoi şi nu răspund privirii tale când le fixezi ca un maniac.
Pentru că trec cu un curaj neaşteptat peste toate servitutile anatomiei lor delicate. Pentru că în pat sunt îndrăzneţe”.
Colectia de povesti din acest volum are unele momente delicioase, pline de umor si de patos. Cele in care autorul, erou principal, povesteste stangaciile sale cu fetele din perioada liceului iti vor placea si te vor face sa-ti amintesti cu melancolie de momentele tale caraghioase de la inceputurile intr-ale dragostei.
Partea cea mai interesanta este insa aceea care se refera la dragostea si toate senzatiile auxiliare ei pe care ti le pot oferi femeile.
“Intr-un fel, viaţa ta avut sens dacă, în şirul nesfarşit de momente banale, cenuşii, triste, ruşinoase, ticăloase, mizerabile, plicticoase din care orice viaţă este compusă, s-a aprins totuşi de cateva ori sau doar o singură dată, scanteia cutemurătoare a fericirii”, crede Cartarescu.
Referitor la stilul cartii, aceasta e usor de parcurs, ba chiar o placere, iar la sfarsitul ei vei simti ca ai fost atat de “prins” incat ai uitat cat de repede a zburat timpul.
Daca iti place literatura “frumoasa”, atunci “De ce iubim femeile” nu ar trebui sa-ti lipseasca din biblioteca.
Cine este Mircea Cartarescu
Mircea Cartarescu, nascut in 1956, a debutat in anii ’70 si s-a remarcat in cercurile literare din anii ’80, dar a “explodat” in anii ’90, devenind unul dintre liderii generatiei sale. Cel mai probabil, “De ce iubim femeile” a fost cartea care l-a propulsat ca poet foarte cunoscut publicului larg, nu doar “infocatilor” literaturii. Cartarescu a cunoscut succesul si in afara, primind o serie de premii prestigioase si fiind tradus in mai multe limbi.
Cartile “Orbitor” sau “Travesti” sunt alte succese ale acestui scriitor roman de calibru, insa pentru cei mai multi, tot “De ce iubim femeile” ramane cea mai frumoasa, mai accesibila si mai pitoreasca lucrare a sa.

Vezi detalii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*