„Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”, de G. Topîrceanu – la Humanitas CismigiuPutini stiu ca poetul George Topîrceanu a luptat ca sergent in Primul razboi mondial, fiind luat prizonier in urma luptelor de la Turtucaia (astazi Tutrakan). Memoriile de razboi ale poetului au fost publicate in doua volume „Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”, la Humanitas Seria Vintage.

Librăria Humanitas de langa Cişmigiu va gazdui o intalnire cu Lucian Boia, Daniel Cain şi Radu Gârmacea prilejuită de apariţia volumului ”Memorii de război. Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina” de G. Topîrceanu. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 ianuarie 2015, de la orele 17.00.

„S-a publicat în vremea din urmă atâta literatură de război! Toată lumea, de pe toată faţa globului pământesc, e convinsă acum până-n vârful unghiilor, ca şi înainte de 1914, că războiul e o calamitate, o ruşine pentru civilizaţia noastră etc. Totuşi omenirea nu-l desfiinţează. Este ca şi cum războiul n-ar fi făcut de noi, oamenii – parcă l-ar face nişte fiinţe de pe altă planetă, împotriva voinţei noastre unanime.
Atunci la ce bun să mai scriu, să mai arăt şi eu omenirii cum e războiul?
S-ar părea că cei mari, cari pun la cale războaiele, trebuie să fie nişte oameni răi, împietriţi la suflet…
Nu cred.
Am văzut la Sofia pe kaiserul Germaniei, socotit drept principal autor al războiului mondial. Nu părea deloc om rău. L-am văzut de la o fereastră de spital, când trecea cu automobilul de la gară spre palat. Râdea. Avea la stânga lui şi pe regele de atunci al Bulgariei, dar pe acesta nu l-am văzut aşa de bine, fiindcă tocmai în acel moment M. Sa a scos din buzunar o batistă cu care S-a şters la Nas…”

toparceanu-razboi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*