Vise paralele – Luis Garcia JambrinaColectia de povestiri grupata in „Vise paralele”, de Luis Garcia Jambrina are ceva din „realismul magic” al multor scriitori iberici sau latino-americani, dar intr-un stil care pune mai mult accent pe magia emotiilor, una care, cu siguranta, va avea efect si asupra ta.

Toate aceste povestiri te iau, te ametesc bine, te plimba, te umplu de trairi si apoi iti dau drumul usor naucit. Asta e talentul cel mare al spaniolului Luis Garcia Jambrina, cel care te va face sa lasi greu acest volum din maini.

Iata un exemplu de cum poate sa se joace cu emotiile acest maestru al „punctelor sensibile” din interiorul sufletului fiecarui cititor si cum imbina „magicul”, aproape firesc, in proza sa.

„De cum a târâit telefonul, am si stiut ca era ea. Dar, când am ridicat receptorul si i-am auzit vocea, nu mi-a venit sa-mi cred urechilor. Si m-am pus pe plâns. Dar mama m-a linistit, cum numai ea stia s-o faca. Apoi mi-a spus ce mult voia sa ma vada, ca probabil eram un om în toata firea, si câte altele, si mi-a povestit multe lucruri despre Manhattan, despre oamenii pe care îi cunoscuse si locurile pe care le vizitase. Mi-a mai spus si câteva secrete (…)

-Uite ce-i, baiete, m-a întrerupt, stiu prea bine ca mamei tale i-ar fi facut placere s-o suni la telefon si sa vorbeasca cu tine, dar, crede-ma, asta nu-i cu putinta.

– Dar de ce? am întrebat nelamurit.

– Pentru ca mama ta n-a fost niciodata la New York. A murit aici, într-un accident, iar cartile postale ti le-am trimis eu…”

Toata cartea are asemenea povestiri cu schimbari total neasteptate de situatii, cu multe lucruri ce te fac sa te gandesti si dupa ce ai terminat-o. Din experienta, stiu ca astfel de carti ar trebui recomandate oricui.

Mai ales incursiunile sale in fantastic sunt interesante prin modul in care se produc, dar si prin felul in care stie sa mentina o limita a ramanerii in firesc, asa cum doar scriitorii buni, ce isi cunosc meseria, pot reusi.

Cine este Luis Garcia Jambrina

Doctor in Filologie Spaniola, profesor la Universitatea din Salamanca, critic literar, dar si autor de scenarii pentru cinema si televiziune, Luis Garcia Jambrina este unul dintre autorii de proza scurta care au „iesit la suprafata” in ultimii 10 ani in literatura europeana.

Premiat de mai multe ori in Spania, atat pentru antologiile sale referitoare la unii scriitori din tara sa, dar mai ales pentru propriile sale povestiri, el se remarca prin modul extrem de fin in care reuseste sa surprinda emotiile umane, asa incat cartile lui sunt ca niste usoare introspectii sufletesti.

Luis Garcia Jambrina a ajuns popular in Spania si in tarile sud-americane, dar e cunoscut cititorilor si in Romania, unde a venit sa-si lanseze chiar aceasta carte, „Vise paralele”.

 

Vezi detalii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*