Cea mai buna carte din lume. Cea mai buna carte din toate timpurile. Asta spun o multime de topuri literare despre “1984” a lui George Orwell. Sigur, gusturile se pot discuta si poate nu e cea mai buna carte scrisa vreodata pentru toata lumea, dar e una din cele mai buna, fara nicio urma de indoiala.
O mie noua sute optzeci si patru – Spaima de ceea ce poate deveni omul
“1984” este, la un nivel profund, de care nu-ti dai seam, o carte despre frica. Spaima de ceea ce poti deveni chiar tu, ca om bun si plin de principii. Teroarea unei lumi pline de oameni, dar in care esti singur daca incerci sa fii altceva. E cartea curajului si cartea zdrobirii spritului uman. E cartea care te va face sa iubesti libertatea si sa urasti manipularea.
Sigur, n-ar parea sa fie asa ceva. La prima vedere, 1984 e doar o carte despre o lume utopica, o societate totalitara care a reusit pe de-a intregul. Intelesurile ei merg mult mai departe de un simplu SF. E o carte care te fascina, in primul rand, despre ceea ce vei descoperi despre tine insuti, ca fiinta umana. Care te va face sa te temi de cat mult vei putea cobori. Care te va face sa speri si te va purta cu mintea prin toate aventurile unui om care incearca sa scape de puterea ce inabusa orice urma de libertate.
“Fratele cel Mare” te va fascina si ingrozi, te va pune pe ganduri. Si te va inspira.
La urma urmei, ea a inspirat o adevarata “revolutie” in gandire si a introdus in cultura populara termeni pe care cei mai multi nu stiu ca ii datoram lui Orwell. “Fratele cel Mare” mai sus-pomenit, “Camera 101”, “crimagandire'” si multe altele.
Orwell a fost un om care nu doar a descris prin aceasta carte, in alte cuvinte, sisteme totalitare pe care le-a cunoscut, precum cel al lui Hitler si Stalin, dar putem spune ca le-a prezis si pe altele, de la Mao la dinastia
Kim din Coreea de Nord.
Lumea din Oceania
In lumea distopica a Oceaniei, din care ajunsese sa faca parte Marea Britanie, la 40 de ani dupa un razboi atomic, Winston Smith era un om care incepea sa se gandeasca daca, dincolo de lumea ultracontrolata de Partidul Unic, poate gasi libertatea. Greu de gasit. Fiecare miscare iti era supravegheata, sexul era programat, chiar si furia iti era canalizata doar spre ceea ce dorea partidul.
Totusi, el incalca regulile, indemnat de o femeie rebela ca si el, care incalca regulile in timp ce se pretinde cea mai infocata activista a Partidului. Intr-o lume absurda, ei incep o relatie si descopera o raza de libertate.
Ce descopera de aici si unde il duce indrazneala sa e tulburator. Asta pentru ca el descopera nu doar limitele curajului si lasitatii sale, dar si cum se zdrobesc constiinte in aceasta lume.
Cartea, scrisa in stilul atat de simplu si cuprinzator care l-a facut pe Orwell unul din cei mai mari autori din lume, e fascinanta de la un capat la celalalt. Sunt putine carti in viata pe care nu trebuie sa le ratezi.
Aceasta e una dintre ele. O poti gasi AICI, publicata la Editura Polirom, in 2012.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.