“Mind blowing”, ar spune americanii despre aceasta carte ce te va zapaci, deruta si captiva de la prima la ultima pagina. “Aleph” a lui Paulo Coelho e diferita de alte carti ale sale prin faptul ca e scrisa la persoana intai. De fapt, asa cum multi critici au remarcat, contine multe similaritati cu acea calatorie initiatica pe care tanarul pastor spaniol Santiago a facut-o intr-una din cele mai celebre carti ale scriitorului brazilian, “Alchimistul“.
Ca si aceea, “Aleph” este o alegorie – mult mai personala – despre viata, despre parcursul ei, construita cel mai bine cu ajutorul mersului cu trenul pe distante mari, prin mijlocul unei regiuni aproape nesfarsite si reci.
Este si o carte despre iertare, despre oamenii care-ti fac bine chiar si atunci cand tu le-ai facut rau. Hilal, cea care vine sa-i salveze sufletul, murise acum jumatate de mileniu, intr-un univers paralel, tocmai din cauza lui.
Dincolo de asta, avem parte de o noua incursiune culturala a lui Coelho, asa cum ne-a obisnuit acesta scriitor ce vrea sa-si faca opera cu adevarat universala.
In stilul realismului magic cu care ne-a obisnuit autorul, “Aleph” e o carte plina de magie, de supranatural, de universuri paralele. Aceasta merge insa mult mai departe decat alte opere de-ale scriitorului brazilian in a explora partea metafizica si posibilitatile imaginatiei.
La urma urmei, Aleph inseamna “numarul care le contine pe toate”, aici cu sensul unirii spirituale a doua persoane.
Cu trenul prin inghetata Rusie
Ce faci cand nu te regasesti? Ce faci cand succesul urias, banii nu mai sunt de ajuns? Scriitorul alege calea urmata de mentorul sau – o calatorie in care i se prezice ca va deveni regele regatului sau.
O calatorie pe care acesta o intreprinde in cele din urma, in Rusia, cu Transsiberianul si in care e insotit de o tanara muziciana din Turcia, Hilal, cea pe care o “condamnase” intr-un univers paralel. Ea e cea care il lumineaza pe scriitor, il face sa inteleaga multe lucruri din lumea asta, dar, mai presus de toate, il face sa se inteleaga pe el in totalitate.
Pe tot parcursul calatoriei, el face si alte calatorii, de data aceasta spirituale, merge inapoi in timp si se intoarce, ca un erou dintr-o super-povestire fabuloasa. Probabil acestea sunt partile care il vor fascina cel mai mult pe cititor. Experientele mistice ale calatoriilor care nu tin seama de timp si spatiu sunt, de fapt, metafore elaborate despre vina, cunoastere, iluminare sufleteasca pe care le putem trai fiecare dintre noi.
Eliberarea sprirituala vine ca o normalitate, vine din faptul ca eroul s-a inteles pe sine si a inteles lucrurile care il fac fericit.
O carte interesanta, nicio surpriza la Coelho. Si, tot lipsit de surprize e si stilul fluid in care e scrisa, cate te duce usor de la o scena la alta. Si te face sa nu o lasi din mana. Mai presus de toate insa, te va invata ceva despre tine, te va indruma sa te cunosti. Pentru linistea sufletului tau.
Cartea a fost publicata fiind in Septembrie 2011, la Humanitas Fiction, in seria Biblioteca Paulo Coelho. Traducator: Micaela Ghitescu.
Cartile lui Paulo Coelho pot fi gasite AICI.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.