Antoine de Saint-Exupery Carti

Despre Antoine de Saint-Exupery

A incantat copilaria cititorilor mari si mici cu binecunoscuta povestire Micul Print si a inspirat prin folozofia de viata descifrata in Citadela. Antoine de Saint-Exupery este unul dintre scriitorii a caror viata este impresionanta prin perseverenta si curajul de care da dovada. Dupa o cercetare atenta, povestea vietii sale este la fel de captivanta ca lectura cartilor pe care le-a lasat in urma.

Ca romancier, reporter, povestitor, Antoine de Saint-Exupery a ramas in istoria literaturii univesale prin opera sa, a carei valoare a fost recunoscuta prin cateva premii literare importante. Primele romane, Curierul de Sud, Zbor de Noapte s-au remarcat prin oglindirea incercarilor sale din viata de pilot de razboi si aviator profesionist. Urmatoarele scrieri, Pamantul oamenilor, Piloti de razboi au cucerit prin ideile despre viata.

Cele mai populare scrieri raman insa Micul Print, al carei motto ne-a fascinat pe toti la un moment dat (Numai cu inima poti vedea bine, lucrurile esentiale raman ascunse ochilor.) si Citadela, o carte inspirationala, un crez in care ne regasim, o adevarata lectie de viata.

Succesul povestirii Micul Print (Le Petit Price) este demonstrat de vanzarile record din toate timpurile, de traducerea sa in peste 100 de limbi, dar mai ales de incantarea din ochii oricarui copil sau adolescent care parcurge cu interes paginile ei.

Ca om, Antoine de Saint-Exupery a trezit o fascinatie la fel mare precum cartile sale. Poate ca urmare a sfarsitului sau tragic sau a perseverentei sale fata de pasiunea pentru zbor, viata sa este interesanta si exemplara.
A venit pe lume intr-o familie de origine nobila si s-a bucurat de o copilarie fericita. Ceea ce i-a schimbat cursul vietii si i-a adus sfarsitul a fost marea sa pasiune pentru zbor. Inca de mic, a avut curiozitatea sa vada lumea de la inaltime si a urmat acest vis intrand in aviatia franceza. A lucrat ca pilot de linie si a fost pilot de razboi, insa nu un simplu pilot, ci unul care s-a ridicat dupa fiecare incercare a aerului. Desi a avut nu mai putin de patru accidente aviatice nu a renuntat niciodata la pasiunea lui.

Viata lui Saint-Exupery s-a impartit intre zbor si literatura, doua pasiuni care l-au acaparat total. Apropiatii il descriu ca fiind un barbat linistit si tacut, dar gata sa le sara in ajutor celor din jur, intelegator si cu un spirit de camaraderie rar intalnit. Daruirea sa, in care credea cu toata puterea, s-a revarsat printre randurile scrise pe hartie si in orele petrecute ca aviator.

Disparitia la numai 44 de ani, intr-o misiune de recunoastere a fost inconjurata de mister. A fost ucis de inamic, asa cum a fost descoperit ulterior sau a fost sinucidere, intrebarile despre moartea sa nu si-au gasit inca raspunsurile complete. Sigura este doar prabusirea in apele Marii Mediterane a avionului pe care il pilota si incheierea mult prea devreme a unei cariere literare deosebite.

Una dintre curiozitatile fascinante din viata scriitorului-pilot este ca acesta nu se descurca excelent la disciplinele literare. Paradoxal, adolescentul Antoine de Saint-Exupery nu a putut face parte urma scoala navala din cauza notelor sale mici la materiile filologice.

 

Scrisori catre o necunoscuta – Antoine de Saint-Exupery

Scrisori catre o necunoscuta – Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery Carti 01/07/2020 at 12:24 pm

Povestea cartii “Scrisori catre o necunoscuta” de Antoine Saint-Exupery e, poate, la fel de fascinanta ca si operele acestui mare scriitor. Aceasta colectie de misive pe care contele, pilotul si autorul francez i le trimite unei tinere sotii de ofiter de care se indragosteste in cursul unei calatorii cu trenul […]

Read more ›
Citadela – Antoine de Saint-Exupery

Citadela – Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery Carti 03/03/2020 at 7:36 pm

“Citadela” reprezinta o lucrare aparte din opera marelui scriitor francez Antoine de Saint-Exupery, prin faptul ca a fost publicata dupa moartea acestuia, pe baza unui text brut, nerafinat, al cartii pe care o scria acesta. Ceea ce o face cu atat mai interesanta, mai aproape de gandurile originale ale acestui […]

Read more ›
Curierul de Sud. Zbor de noapte. Pamant al oamenilor. Pilot de razboi – Antoine de Saint-Exupery

Curierul de Sud. Zbor de noapte. Pamant al oamenilor. Pilot de razboi – Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery Carti 24/02/2014 at 7:32 pm

De fiecare data cand citesti ceva scris de Antoine de Saint-Exupery, considerat de multi drept cel mai mare scriitor francez al tuturor timpurilor, vei fi cucerit de continutul plin de sentimente pe care il citesti si pe care ti-l transfera. “Curierul de Sud. Zbor de noapte. Pamant al oamenilor. Pilot […]

Read more ›
Micul Print – Antoine de Saint-Exupery

Micul Print – Antoine de Saint-Exupery

Antoine de Saint-Exupery Carti 19/02/2014 at 12:16 pm

Cea mai cunoscuta carte a pilotului si aristocratului Antoine de Saint-Exupery, “Micul print” este, totodata, si cea mai cunoscuta – dar si cea mai buna, conform unui sondaj, si bine vandura – carte scrisa in limba franceza, una prezenta constant in topurile literare din intreaga lumea. Daca mai adaugam la […]

Read more ›