Una dintre cele mai bune carti ale secolului XXI, asa cum a fost declarata in mai multe topuri importante, “Asasinul orb” de Margaret Atwood e garantata si de Premiul Booker obtinut in 2000, unul din cele mai prestigioase pe plan mondial.
Toata reclama asta nu e degeaba – cartea nu va dezamagi pe nimeni, fiind magistral scrisa de aceasta specialista a suspansului si stilului.
Daca recenzia asta nu te va convinge sa o cumperi, e foarte posibil sa o faca prima pagina sau urmatoarele cateva. Acesta e inceputul:
“La zece zile de la sfarsitul razboiului, sora mea Laura a cazut cu masina de pe un pod. Podul era in reparatii: ea a trecut drept prin indicatorul ‘Pericol’. Masina s-a prabusti treizeci de metri in rapa, izbindu-se de varfurile copacilor proaspat infrunziti, apoi a luat foc si s-a rostogolit in apa din fundul viroagei. Bucati de pod au cazut peste ea. Din sora mea au ramas doar bucati carbonizate (…) doi martori, un avocat pensionar si un casier de banca, oameni vrednici de crezare, afirmasera ca vazusera toata treaba.
Spusesera ca Laura cotise brusc si hotarat, si plonjase de pe pod la fel de firesc ca si cum ar fi luat o curba. Observasera ca avea mainile pe volan datorita manusilor albe pe care le purta. Nu franele au fost de vina, m-am gandit. Avea motivele ei”.
Povestea de acum 50 de ani, reinviata de batrana Iris Chane si “lasata mostenire” nepoatei sale, cu toate misterele si adevarurile socante despre familia lor, se impleteste cu incercarile acesteia de a intelege ce s-a intamplat, dar si cu povestea a doi tineri iubiti. Totul condimentat cu o perspectiva unica, a unor articole de ziar referitoare la acest caz, o tehnica pe care o vei considera geniala si pe care o vei gasi in putine alte parti.
Carte asta are ceva unic, care te tine prinsa de ea prin mii de fire nevazute. Pur si simplu, nu poti sa o lasi
din mana pana nu afli ce se intampla mai departe si nu ar fi de mirare ca, avand in vedere cat de voluminoasa e, sa “uiti de tine” si sa o citesti pana foarte tarziu in noapte.
E un mister care se cere rezolvat, dar care nu e precum un roman politist, caruia ii poti citi finalul. Noi si noi elemente apar, care mai de care mai interesante si mai surprinzatoare.
O carte marca Margaret Atwood
“Asasinul orb” are un mare, urias argument pentru care ar trebui citita. E scrisa de Margaret Atwood, una din cele mai bune scriitoare ale ultimelor decenii. Scriitoare canadiana are o proza atat de “plina” si inovativa incat, dupa ce i-ai citit o lucrare, vei vrea sa citesti mai multe. Si ai avea ce sa citesti – de la poezie la proza si pana la carti dedicate celor care scriu ei insisi.
Datorita lucrului asta – si din zeci de alte motive – “Asasinul orb” e o carte de neratat, o carte pe care o vei tine minte si dupa ce o vei termina.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.