Nu e vorba doar de faptul ca lucrarea lui Spencer Johnson, “Cine mi-a luat cascavalul” te va invata multe lucruri si te va educa. Iti va si placea, chiar foarte mult. Scrisa sub forma unei fabule care are 4 personaje – doi soricei si doi omuleti, toti cautand cascavalul, cartea e de fapt una foarte serioasa, dar scrisa intr-un stil atat de lejer si amuzant incat va fi o incantare sa o citesti.
Acest celebru autor de literatura pentru copii a intuit ca stilul care merge la cei mici ii va ajuta foarte mult pe cei mari in dezvoltarea personala, in a-i educa asupra modurilor in care isi pot gasi implinirea si obtine ceea ce vor de la viata.
Nu intamplator, “Cine mi-a luat cascavalul” a fost vanduta in circa 28 de milioane de exemplare, fiind printre cele mai cautate carti din acest domeniu.
Autorul a devenit si el o autoritate pe nisa dezvoltarii personale si a trebuit sa infiinteze o companie care sa se ocupe de vanzarea cartii si gestionarea afacerii rezultate timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.
De ce este cartea asta un exemplu? Pentru ca ne reprezinta pe fiecare dintre noi atunci cand ne dorim ceva in viata, fie ca e succesul in relatiile personale, fie la locul de munca. In timp ce unii cauta continuu “cascavalul”, trec peste piedici, trec peste propriile dubii si frici si, uneori, obtin chiar mai mult decat au cautat, altii refuza sa “miste” si raman in autocompatimire, dau vina pe altii sau pe lipsa de noroc. Si nu obtin “cascavalul”, prin urmare.
Toti, dar absolut toti am avut cel putin o data de ales unul dintre cele doua drumuri in viata – cel al actiunii si curajului sau cel al blocajului, lenei si temerii de a face un anumit lucru. Daca am ales gresit, cartea asta ne poate ajuta sa nu mai repetam experienta. Si sa facem ceva bun pentru viata noastra.
Soriceii. Omuletii. Cascavalul
Intr-un labirint, hranindu-se cu abundentul cascaval, traiau soriceii “Gonila” si “Mirosila”, dar si omuletii Iepure si Hohot. Intr-o zi, cei 4 constata ca resursa de cascaval s-a terminat. In timp ce rozatoarele pornesc imediat in cautarea unei noi rezerve, oamenii ezita. Pusi in fata schimbarii, ei reactioneaza diferit. In timp ce domnul Hohot se gandeste sa intre in Labirint pentru a gasi din nou, domnul Iepure nu e asa convins si asteapta sa vina cascavalul la el.
Domnul Hohot descopera nu doar ca poate gasi alt cascaval, dar si ca simpla actiune de a-l cauta da un nou sens vietii lui. In cele din urma, neoprindu-se din cautare, reuseste exact ceea ce reusesc oamenii care incearca mereu – gaseste cascavalul, dar gaseste si alte branzeturi noi, chiar mai bune decat acesta.
In schimb, domnul Iepure ramane blocat in inactiune si da mereu vina pe altii. E si o poveste de viata aici, fiind o metafora asupra despartirii de prietenii care nu vor sa mearga in aceeasi directie cu tine, ba chiar te pot trage si pe tine in jos, prin lipsa lor de ambitie.
O carte de citit, pastrat, citit din nou si din nou. E atat de lejera si de instructiva incat o vei termina inainte de a-ti da seama. Si te vei simti ceva mai inteligent, ceva mai hotarat in a face orice ai face. Unii dintre noi, imediat ce o vor pune jos, se vor si apuca de treaba si vor face schimbari in vietile lor, ceea ce ii va duce cu un pas mai aproape de gasirea cascavalului.
Asa ca luati cartea (o gasiti AICI, publicata la Editura Curtea veche), cititi-o si recomandati-o rudelor, prietenilor si oricui. Poate ajuta cu adevarat.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.