“Citadela” reprezinta o lucrare aparte din opera marelui scriitor francez Antoine de Saint-Exupery, prin faptul ca a fost publicata dupa moartea acestuia, pe baza unui text brut, nerafinat, al cartii pe care o scria acesta. Ceea ce o face cu atat mai interesanta, mai aproape de gandurile originale ale acestui pilot, aristocrat si mare scriitor.
Ca stil, cei obisnuiti cu simbolismul lui Saint-Exupery, cu metaforele sale extraordinare despre viata, despre intelesul lucrurilor, despre relatia omului cu ceilalti sau cu propria identitate vor gasi tot ceea ce asteapta.
Publicata in engleza cu titlul “Intelepciunea nisipurilor”, cartea ofera exact acest lucru – mostre de intelepciune. Putem spune ca e o carte pentru “initiati”, pentru cei care vor “urmatorul pas” in cunoasterea de sine.
Termenul de citadela e si el reprezentativ – se refera la zidurile ridicate in jurul nostru, cele care ne impiedica sa ne concentram atentia asupra lumii exterioare si ne face sa privim in adancul sufletului nostru pentru a-l intelege cu adevarat. Nici alegerea desertului nu e intamplatoare, el semanand de multe ori cu greutatile si pericolele vietii.
Poate citatul asta e cel mai important al cartii: “Nu încerca sa transformi omul in altceva decat este. Caci, fara indoiala, ratiuni puternice, împotriva carora nu poti sa faci nimic, îl obliga sa fie asa cum este si nu altfel. Dar îl poti transforma în ceea ce este…”
Viata si desert
Cartea e de fapt marturia unui tanar print, fiu al unui mare conducator din desert, care rememoreaza modurile – unele crude, altele aproape amuzante – in care a invatat mari adevaruri ale existentei. El se invarte in jurul tatalui sau, un adevarat mentor aspru, intelept si puternic, dar capabil de gesturi de blandete si bunatate.
Lectiile pe care le ia de la acesta – sau prin proprie experienta – merg de la a-i observa pe cersetorii care se bucura de statutul sau pe ranitii care tipa doar pentru a fi bagati in seama pana la a observa cum “primeste adevarul” o femeie lasata sa moara in desert.
Ceea ce il maturizeaza pe tanar e citadela construita de tatal sau pentru el, cea care il face sa reflecte la cine este si ale carei efecte se simt la mult-mult timp dupa moartea parintelui sau.
“Nu-mi cere, deci, mie, conducator al unui imperiu, de a cuceri fericirea pentru tot poporul meu. Nu-mi cere mie, sculptor, sa alerg dupa frumusete; m-as opri în loc, nestiind încotro sa alerg. Cere-mi doar sa le cladesc un suflet în care un asemenea foc sa poata arde”, ii spune tatal sau.
Adevarata intelepciune a nisipurilor, pe care autorul o cunoaste direct de la sursa. Cazut cu avionul in desert in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, el si celalalt membru al echipajului au fost salvati de un beduin atunci cand erau aproape sa moara din cauza deshidratarii.
Recunostinta sa si cunoasterea oamenilor desertului se regaseste si in aceasta carte de exceptie care te poate imbogati spiritual.
Cartea Citadela, de Antoine de Saint-Exupery, publicata la Rao in aprilie 2013, in traducerea lui Serban Florea, poate fi gasita AICI, alaturi de alte opere ale aceluiasi autor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.