Daniel Goleman Carti

Cunoasterea este cea care ne ajuta in dezvoltarea personala, ne spune Daniel Goleman in cele peste 10 carti ale sale care abordeaza diferite domenii, precum psihologia, educatia ecologica, leadershipul sau relatiile sociale.

Cine este Daniel Goleman? Cei mai multi am auzit de el datorita uneia dintre cele mai importante carti de dezvoltare personala: “Inteligenta emotionala”.
Daniel Goleman este scriitorul pasionat de psihologie si neurostiinta care a atras atentia asupra termenului inteligenta emotionala (emotional intelligence sau mai scurt EQ). Nominalizat la premiul Pulitzer de doua ori, binecunoscutul scriitor de carti din aria “self help” si psihologul stralucit, Daniel Goleman ne arata de ce este important sa ne cunoastem ca persoana si cum ne influenteaza acest aspect dezvoltarea personala, profesionala, relatiile sociale sau starea.

Mai exact, prin bestseller-ul “Inteligenta emotionala” scriitorul isi atinge scopul anuntat inca din subtitle, acela de a dezvalui “cheia succesului in viata”. Pornind de la premisa ca odata ce o persoana se simte multumita de sine poate progresa, cartea ne arata cum putem folosi inteligenta emotionala in favoarea noastra. Daca printr-o cunoastere teoretica ne hranim intelectual, cunoasterea prin emotii este cea care da starea de bine si de impacare. Odata constientizate si intelese, emotiile ne conduc catre atingerea unei stari de spirit capabile sa depaseasca dezamagirile, esecurile, frustarile.

Tot din categoria “de ce nu trebuie sa ignoram emotiile” fac parte si volumele “Inteligența emotionala: De ce poate conta mai mult decat IQ-ul”, “Creierul si inteligenta emotionala: Noi descoperiri” si “Lucrand cu inteligenta emotionala”.

Pe langa bestseller-ul care l-a consacrat, “Inteligenta emotionala”, Daniel Goleman a scris o serie de carti adresate celor dornici de dezvoltare pe mai multe ramuri: relatiile sociale, criza ecologica, leadership.

Persoanele care coordoneaza grupuri, organizatii, care detin sau aspira spre pozitii de lider ar trebui, fara indoiala, cunoasca perspectivele scriitorului privind acest subiect. Orice lider este orientat spre performanta, iar aceasta se obtine mult mai sigur prin folosirea inteligentei emotionale, ne spun Daniel Goleman si coautorii Annie McKee si Richard Boyatzis intr-unul dintre cele mai interesante ghiduri de leadership, “Inteligenta emotionala in leadership”. Tot pe acest subiect, Daniel Goleman ne incanta cu “Leadership: Puterea inteligentei emotionale”, o colectie cuprinzatoare de scrieri care insumeaza ideile autorului despre obtinerea rezultatelor excelente ale oamenilor de conducere.

Pasionatii de dezvoltare a unor relatii sociale durabile prin constientizarea acelor emotii care stau la baza crearii legaturilor dintre oameni pot citi cu incredere “Inteligenta sociala”, o carte care suprinde esenta ideilor inca din dedicatie (“Pentru nepoti”), perfecta atat pentru profesionisti, cat si pentru cei care sunt parinti si “Programati sa ne conectam; Dialoguri despre inteligenta sociala”.

O atentie aparte este data educatiei care trebuie sa controleze criza ecologica a momentului. “Inteligenta ecologica: Cum a sti impactul ascuns a ceea ce cumparam poate schimba totul” si
“Constiinta ecologica: Dialoguri despre inteligenta ecologica” sunt mai mult decat doua carti despre impactul omului asupra mediului, sunt adevarate ghiduri de reeducare a consumatorilor care printr-un comportament dezordonat si haotic devin un pericol pentru mediu.
Prin cartile sale si prin teoriile pe care le dezvolta, Daniel Goleman este unul dintre scriitorii care contribuie vizibil la dezvoltarea personala si profesionala a cititorilor sai.

 

Emotii vindecatoare – Daniel Goleman

Inca o carte extraordinar de inteligenta, de patrunzatoare si de binefacatoare scrisa de celebrul psiholog Daniel Goleman. “Emotii vindecatoare” este continuarea altei carti de exceptie, “Emotiile distructive” si este, la fel ca aceasta, “construita” in jurul marelui ganditor budist Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor. Extraordinarele discutii ale celor doi, […]

Read more ›

Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Unii cred ca ca a fi inteligent inseamna sa fii capabil sa retii cat mai multe informatii. Altii, ca ar fi capabil sa rezolvi cat mai multe exercitii matematice sau sa cunosti programe informatice. De fapt, cel mai important tip de inteligenta este cel care se refera la emotii. Daniel […]

Read more ›

Emotiile distructive – Daniel Goleman si Dalai Lama

Ne distrug. Ne macina. Ne fac cel mai mare rau. Sunt tragedii care, in realitate, nu se intampla niciodata. Ce sunt emotiile distructive? Care e sursa lor? Cum ne afecteaza si cum putem scapa de ele? Daca vrei sa stii asta, citeste “Emotiile distructive”, un senzational dialog in care unul […]

Read more ›