Exista un motiv foarte serios care sa te convinga sa citesti “Despre vis” a lui Sigmund Freud. Cartea celui care a inventat practic psihologia moderna prin disciplina psihanalizei este o versiune prescurtata, pentru public, a monumentalei sale opere, “Interpretarea viselor”, care e mult prea mare si prea tehnica pentru cei mai multi dintre oameni.
Aceasta carte, insa, e mult mai simpla si, am putea spune, mai utila. La urma urmei, cine nu ar vrea o analiza stiintifica despre unul dintre cele mai putin intelese lucruri care se intampla in interiorul creierului uman – visul. Atentie insa: mai simpla nu inseamna simpla. Nu e o carte usoara, ci doar mai usoara decat “Interpretarea viselor”.
In opinia marelui psihilog austriac, visele sunt o preluare a dorintelor dar si a temerilor inconstientului uman. In vis, chiar si distorsionat, putem fi ceea ce ne dorim sa fim, dar putem fi si ceea ce ne temem sa fim.
Freud descrie in aceasta carte nu doar principalele teorii ale vremii sale in legatura cu visele, ci si propriile sale experiemente cu oameni carora incerca nu doar sa le descifreze visele, ci si sa inteleaga mecanismele care stau in spatele lor.
El face diferenta intre continutul manifest (componenta viselor, cea pe care ne-o putem aminti) si continutul latent (componenta ascunsa, care se poate deduce). In consecinta, Sigmund Freud e de parere ca dorintele refulate, intr-o forma sau alta, stau la baza viselor. Consecvent teoriei sale conform careia sexul sta la baza tuturor actiunilor umane, el vede si in spatele viselor acelasi lucru, un argument puternic contestat de psihologii moderni care i-au urmat si care, desi ii recunosc meritele in privinta psihanalizei, ii critica unele dintre metode si concluzii.
Freud se lanseaza, pe finalul cartii. chiar si intr-un studiu al telepatiei, pe care o “goleste” de orice continut ocult sau misterios, considerand ca nu exista nicio legatura intre visele care prevestesc ceva si materializarea lor.
Tragand o linie, trebuie sa-ti spunem in ce conditii sa iei cartea – daca esti cu adevarat pasionat de stiintele umaniste, in special de psihologie si daca esti un cititor pasionat de analiza. Nu e o carte “usurica”, populara, dar asta n-o face cu nimic mai putin valoroasa.
Sigmund Freud – un deschizator de drumuri
Sigismund Schlomo Freud a fost un neurolog evreu austriac considerat unul dintre cele mai mari nume din domeniul sau, intemeietorul ramurii psihanalizei.
Aceasta metoda de tratament pentru pacientii cu tulburari psihice a fost pentru multe decenii cel mai popular curent din intermediul psihologicie.
Operele lui Sigmund Freud au influentat generatii intregi de psihologi si psihiatri, deschizand drumuri nebanuite pana atunci in intelegerea oamenilor. Desi multe dintre ideile sale nu mai sunt considerate de actualitate, mai ales in virtutea noilor studii generate de progresul stiintei, altele au ramas la fel de importante. Asadar, de fiecare data cand citim o carte scrisa de Sigmund Freud, citim o carte scrisa de un om care a influentat istoria lumii si a modului in care ne intelegem.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.