Dincoace de Paradis este prima dintre cartile lui Francis Scott Fitzgerald, publicata pentru intaia oara pe 26 martie 1920, si bucurandu-se de un succes imediat.
Romanul nuvela este structurat in doua parti principale (Egoistul Romantic si Educatia Unui Personaj, despartite printr-un Interludiu (reprezentat de primul razboi mondial).
Mult dincoace de Paradis,
Putina intelegere gasesti in intelepti…
Majoritatea personajelor care apar in lucrare au corespondenta in viata reala a lui Fitzgerald, cartea avand o usoara tenta autobiografica (fiind totusi suficient de romantata si bine combinata cu fictiune, pentru ca lucrul acessta sa nu fie foarte evident).
Ca in toate cartile semnate F. Scott Fitzgerald, actiunea se petrece in anii ’20, epoca de glorie a jazz-ului, perioada nebuna in care America era pe drumul construirii unei identitati, fiind inca eclipsata si oarecum complexata de Vechiul Continent.
Nuvela prezinta drama traita de un tanar mediocru, Amory Blaine, absolvent al unei universitati americane, teribilist ca oricare individ la varsta primei tinereti. Parasit de marea iubire, din motive pecuniare, se pierde treptat in aburii alcoolului, ajungand sa cocheteze, in scena finala a romanului, cu un socialism sui-generis, plin de efervescenta revolutionara.
Scriitura este alcatuita dintr-un mix de stiluri narative, cu poeme si scrisori ale protagonistului intercalate in text. Critica vremii a catalogat-o ca pe o scriere de geniu, primul si singurul (la timpul respectiv) studiu asupra adolescentilor si tinerilor americani.
Chiar daca reprezinta debutul nuvelistic al lui F. Scott Fitzgerald, Dincoace de Paradis este o opera de referinta in literatura universala, alaturi de celelalte patru nuvele publicate de acelasi autor:
Cei frumosi si blestemati
Marele Gatsby (cea mai cunoscuta si apreciata carte a lui Fitzgerald)
Blandetea noptii
Dragostea ultimului magnat (scriere neterminata, publicata postum).
Cartea, care poate fi gasita AICI, a aparut in 2013 la Editura Polirom, tradusa fiind, din limba engleza, de Virgil Stanciu.
[…] Cartea Cei frumosi si blestemati, a lui Francis Scott Fitzgerald, este povestea unui tanar mediocru, dar scolit la Harvard, care nu reuseste sa se integreze in tornada timpului sau, ajungand sa se refugieze in alcool si viata de noapte. Descrierea lui Anthony Patch s-ar putea potrivi pentru 90% dintre studentii sofisticati ai tuturor timpurilor, dar mai ales celor celor americani din perioada interbelica (vezi si Dincoace de Paradis). […]