Francis Scott Fitzgerald Carti

Despre Francis Scott Fitzgerald

A scris unul dintre cele mai importante romane ale secolului 20, dar si o serie de alte volume cu insemnatate pentru literatura. Francis Scott Fitzgerald este autorul cartii binecunoscute Marele Gatsby, unul dintre scriitorii americani ai “generatiei pierdute”.

S-a nascut in Statele Unite, intr-o familie de irlandezi si a studiat, la indemnul familiei in mediul catolic, ca urmare a credintei acesteia. Pe parcursursul studiilor s-a remarcat prin inteligenta sa si prin pasiunea pentru literatura si scris.

De altfel, la varsta de 13 ani a debutat cu prima opera scurta, publicata intr-un ziar local.

A urmat Universitatea Princeton cu scopul de a se face autor.

Desi a trait din plin perioada razboiului si a fost tentat sa renunte la scris, a tinut piept descurajarilor si si-a continuat cariera de succes.

Pe plan profesional, ca scriitor, Francis Scott Fitzgerald a lasat in urma cateva romane de succes dintre care, Marele Gatsby este considerat cel mai de seama. A scris romanele Dincoace de Paradis, Povestiri din epoca jazzului, Cei frumoși si blestemati, Dulce e noaptea, Ultimul magnat, volumele de povestiri Un diamant cat Hotelul Ritz si alte povestiri, Povestiri cu Basil si Josephine.

Desi este considerat astazi unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului 20, Marele Gatsby nu a fost recunoscut initial la adevarata sa valoare. Transmis de catre scriitor in manuscris in 1925, romanul a fost primit mai degraba cu critici, urmand ca mai apoi, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sa fie apreciat de public.

Ca autor, Francis Scott Fitzgerald si-a castigat succesul prin literatura pe care a creat-o si prin prozele si scenariile de film, realizate in timpul perioadei in care a locuit la Hollywood.

Pe plan personal, insa, viata sa s-a transformat cu timpul in haos, pana in momentul in care un infarct l-a doborat. A trait la Paris si Hollywood si a format, impreuna cu sotia sa Zelda, unul dintre cele mai faimoase cupluri ale Americii interbelice.
Cu toate acestea, a avut parte de perioade decadente, in care alcoolismul pe care il folosea ca paravan pentru problemele sale, l-a invins.
Experienta bolii sotiei sale care a fost diagnosticata cu schizofrenie, dezamagirea criticilor la adresa romanului Marele Gatsby, alcoolismul si perioadele de decadere, au facut din Francis Scott Fitzgerald o personalitate contrastanta, a extremelor.

Francis Scott Fitzgerald a fost un scriitor de succes, un om care a trait atat decadenta, cat si succesul, atat recunoasterea celor din jur, cat si intensele probleme de familie, unul dintre cei mai talentati autori americani ai secolului 20.

 

Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Francis Scott Fitzgerald Carti 14/02/2014 at 4:33 pm

O carte clasica, pe care o vei regasi in absolut toate topurile literaturii americane din secolul XX si in mai toate topurile literaturii universale. “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald a ramas, de la lansarea sa in anii’ 20 ai secolului trecut, o carte ce a marcat generatii de cititori. […]

Read more ›
Dincoace de Paradis – F. Scott Fitzgerald

Dincoace de Paradis – F. Scott Fitzgerald

Francis Scott Fitzgerald Carti 01/02/2014 at 1:23 pm

Dincoace de Paradis este prima dintre cartile lui Francis Scott Fitzgerald, publicata pentru intaia oara pe 26 martie 1920, si bucurandu-se de un succes imediat. Romanul nuvela este structurat in doua parti principale (Egoistul Romantic si Educatia Unui Personaj, despartite printr-un Interludiu (reprezentat de primul razboi mondial). Mult dincoace de Paradis, […]

Read more ›
Cei frumosi si blestemati – Francis Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati – Francis Scott Fitzgerald

Francis Scott Fitzgerald Carti 27/12/2013 at 3:52 pm

O istorie din America anilor prohibitiei si a marilor greve, perioada tumultoasa si romantica in care o natiune incerca sa-si stabilizeze un sistem de valori. Astfel de perioade tulburi au potentat intotdeauna urcusuri fulminante, caderi uimitoare si ratari deplorabile. Cartea Cei frumosi si blestemati, a lui Francis Scott Fitzgerald, este povestea […]

Read more ›