Gala Premiilor Radio România Cultural – Castigatori: Miruna Vlada (poezie) si Nora Iuga (proza)Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Moment deosebit de aşteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Ministrului Culturii, dl Ionuţ Vulpescu, a Preşedintelui Director General al Radio România, dl Ovidiu Miculescu, a multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, jurnalişti, dar şi a unui numeros public ce a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon.

S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei, dar mai ales au fost ovaţionaţi câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu, care a obţinut Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu care a primit Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu rector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, căruia i-a fost înmânat Premiul ”In memoriam Iosif Sava”.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit, doamnei Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească.

miruna-vlada

Premiul pentru Proză i-a revenit doamnei Nora Iuga pentru cartea Harald şi luna verde de la Editura Polirom.

nora-iuga

Premiul pentru Film a revenit regizorului Alexander Nanau pentru filmul Toto şi surorile lui.

Premiul pentru Teatru a fost decernat domnului Răzvan Mazilu pentru pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timişoara) şi West Side Story (producţie FNT).

Premiul la categoria Arte plastice a fost obţinut de artistul plastic Teodor Graur pentru expoziţia Nostalgia, curator: Raluca Voinea.

Premiul pentru Muzică i-a revenit violonistului Gabriel Croitoru pentru Turneul Naţional „Vioara lui George Enescu la sate”.

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, reprezentat de directorul său dl. Virgil Niţulescu, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”.

Premiul pentru Ştiinţă – dl Mircea Ignat, dr. în inginerie, pentru activitatea desfășurată și in anul 2014 în inițierea tinerilor olimpici în tainele cercetării științifice și calificarea acestora în competiții internaționale de prestigiu din domeniu.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de dl Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, fondator şi director al festivalului.

Evenimentul a fost urmărit în direct de ascultătorii Radio România Cultural şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro. TVR 2 şi TVR HD vor difuza înregistrarea , vineri 27 martie 2015, de la ora 20.10.

Eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*