Fantastica! Asta e cuvantul care ar descrie cel mai bine cartea “Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien. Daca ai vazut trilogia “Stapanul inelelor”, a carei precursoare e cartea despre care vorbim, trebuie sa citesti si primele aventuri ale hobbitilor, piticilor, si elfilor. Merita chiar si daca ai vazut filmele din seria “Hobbitul”. Desi sta la baza productiilor cinematografice, opera pe hartie e, totusi, ceva diferit si mult mai complex. E garantat ca te va captiva asa cum putine carti o pot face.
Scrisa in stilul fluid, placut, captivant si uneori amuzant al lui J.R.R Tolkien, cartea nu are efecte speciale precum filmele, insa modul in care starneste imaginatia e la fel de spectaculos. Mai mult, ramai cu o senzatie placuta dupa ce o citesti, asta pentru ca e atat de bogata in continut, semnificatii si aventura.
Ar putea parea o carte pentru copii – si la inceput asta se si voia a fi – dar e de fapt o carte ce va placea oricui, indiferent de varsta. Personaje precum efli, oameni, troli, lupi malefici, giganticii goblini, paianjeni vorbitori sau dragonul Smaug, precum si deja cunoscutii Gandalf si Gollum iti vor “aprinde” mintea, oricine ai fi.
Fabuloasa calatorie a lui hobbitului Bilbo
Hobbitul Bilbo Baggins, fiul lui Bungo, provine dintr-o familie cunoscuta pentru ceva, din cele mai vechi timpuri – nu si-a asumat vreodata vreun risc. Toate astea se schimba atunci cand Bilbo , convins de vrajitorul Gandalf, decide sa fie ghidul unei mici armate de pitici care vrea sa recucereasca Muntele Singuratic, ce le apartinuse cu secole inainte.
Nu-ti vei putea lua ochii de pe carte pe tot parcursul acestei calatorii fabuloase, in care micul grup scapa de moarte in mai multe randuri, trece prin locuri de poveste si infrunta nu doar atacurile dusmanilor, ci si greselile propriului conducator.
Tot aici intalnim si inelul magic din “Stapanul Inelelor”, pe care Bilbo il castiga de la creatura Gollum (Smeagol) si care devine ajutorul nepretuit in aventura lor. Dincolo de asta, hobbitul castiga insa ceva si mai important in aceasta calatorie – se descopera pe el.
Putine pagini din literatura fantastica iti vor acapara mintea precum bataliile si aventurile de pe Munte, toate culminand cu “Batalia celor 5 armate”.
De ce e cartea Hobbitul – J.R.R. Tolkien remarcabila
Nu e doar aventura. Nici modul in care iti duce imaginatia in diverse locuri. “Hobbitul” e o carte remarcabila si pentru ca dezvolta zeci de vechi mituri si legende europene. Poate si de asta o sa le placa multor oameni, care vor gasi lucruri care au ajuns in mentalul colectiv al popoarelor in ultimele sute de ani.
Tolkien a trecut prin zeci de variante ale textului, si a citit sute de legende si mituri; pana si locurile din carte sunt inspirate locuri reale, prin care autorul a trecut.
Pe scurt, avem de-a face cu o carte de exceptie. As recomanda-o oricui!
Daca recenzia v-a starnit curiozitatea, aflati ca AICI gasiti mai multe detalii, pret si comenzi online, despre cartea publicata in limba romana, la Editura Rao, traducerea fiind semnata de Irina Hidrea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.