A mai rămas o zi până la deschiderea Festivalului de teatru profesionist dedicat adolescenților Excelsior TEEN-FEST! Cea de-a IV-a ediție debutează vineri, 28 septembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul Excelsior, cu premiera spectacolului de Commedia dell’Arte Arlecchino și pierdutele iubiri, scris și regizat de Enrico Bonavera.
Urmează zece zile pline de povești clasice „recitite” în cheie regizorală modernă, povești conectate la universul de căutări al adolescenților, spectacole de teatru educațional, spectacole dedicate publicului cu deficiențe senzoriale, dar și dezbateri și evenimente speciale.
Sâmbătă, 29 septembrie, începând cu ora 11:00, la Teatrul Excelsior, dăm startul Maratonului Adolescenței Teens in the Spotlight*, un showcase al creațiilor multidisciplinare realizate atât de liceeni, cât și de profesioniști. Îi veți cunoaște pe adolescenții de azi în ipostaza de actori, regizori sau scenariști. În prim-plan vor fi spectacolul de teatru, textele și scurtmetrajele pe care le-au realizat în cadrul Atelierului TEEN-FEST // Viitorul imaginaT sub îndrumarea unor specialiști. Trupa Absent din Baia Mare va spune „prezent!” la eveniment cu Parola 12345678, un spectacol-creație colectivă. Tot în Maraton se văd și scurtmetrajele câștigătoare ale festivalului de filme făcute de adolescenți Super!, o întâlnire cu microlumi construite cu un strop de peliculă și multă creativitate.
Doi invitați speciali vor aduce Maratonul la linia de finish: actorul Alex Ștefănescu vine direct de la unteatru cu 9 piese de teatru remixate, spectacolul-concert în care repovestește pe muzică texte faimoase din dramaturgia universală, iar Costel (Costel Bojog) va improviza un moment de stand-up comedy pe tema adolescenței.
Pe 28 septembrie și 4 octombrie, la Colegiul Național „Elena Cuza” și la Liceul Teoretic „Jean Monnet” din București, se întâmplă Teens in the Spotlight outdoor. Liceenii din trupele de teatru Nant, Acting UP, AS și Brainstorming își vor convinge colegii că Pereții vorbesc, prin creația lor colectivă cu același titlu, coordonată regizoral și coregrafic de Ștefan Lupu, un performance care aduce societatea contemporană față în față cu viitorul imaginat de adolescenți.
Programul Maratonului Adolescenței Teens in the Spotlight poate fi urmărit aici: http://www.teatrul-excelsior.ro/teens-in-the-spotlight-maratonul-adolescentei/.
Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul Maratonului Adolescenței.
*Secțiune realizată în parteneriat cu Asociația T.E.T.A, Centrul de Teatru Educațional Replika și Festivalul de filme făcute de adolescenți Super!.
Veștile despre TEEN-FEST circulă repede pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, http://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest/ și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/excelsiorteenfest/.
TEENS IN THE SPOTLIGHT – MARATONUL ADOLESCENȚEI
Una dintre cele mai dinamice secțiuni ale Festivalului, TEENS IN THE SPOTLIGHT, devine anul acesta un adevărat Maraton al Adolescenței care expune publicului adult și adolescent creații multidisciplinare realizate atât de tineri liceeni, cât și de profesioniști.
Secţiunea este realizată în parteneriat cu Asociația T.E.T. Alexandria (T.E.T.A.), care are ca scop principal derularea unor activități culturale direcționate atât înspre dezvoltarea micilor comunități, cât și înspre dezvoltarea personală a adolescenților. Printre cele mai importante evenimente pe care le organizează se numără Ideo Ideis – Festivalul Naţional de Teatru Tânăr. Proiecțiile de film din cadrul evenimentului sunt realizate cu ajutorul partenerilor de la Festivalul de filme făcute de adolescenți, SUPER!, iar spectacolul de teatru și lectura de texte #My Cell #My Future sunt produse de echipa Centrului de Teatru Educațional Replika.
28 SEPTEMBRIE ȘI 4 OCTOMBRIE
OUTDOOR – LICEE
Pereții vorbesc // viitorul imaginaT
Performance prezentat de trupele de teatru tânăr Nant, Acting Up, AS și Branstorming
Pornind de la mesajele pe care le observăm deseori pe pereții clădirilor, pe asfalt, pe cabinele telefonice, pe gherete etc., reprezentațiile Peretii vorbesc explorează viața orașului utilizând instrumentele culturii urbane sub forma unui performance.
„Cum arată societatea contemporană din perspectiva clădirilor, a zidurilor, a pereților, cu toate poveștile și secretele ei urbane? De la întrebarea asta am pornit, pentru a-i cunoaște în primul rând pe tinerii interpreți creatori și pentru a încerca să le aflu gândurile, ofurile, plăcerile și căutarile legate de o societate din ce în ce mai confuză în care tinerii reprezintă viitorul și pe care trebuie să o gestioneze așa cum este. Colajul de situații și dansuri mai mult sau mai puțin tragi-comice de pe parcursul performance-ului reprezintă gândurile și mesajele adolescenților pentru publicul spectator, încercând astfel să transmită atât mesaje educaționale, cât și gânduri pozitive care au ca scop transmiterea emoțiilor și respectului dintre oameni într-o posibilă societate civilizată.” – Ștefan Lupu
29 SEPTEMBRIE
INDOOR @TEATRUL EXCELSIOR
INTRARE LIBERĂ
11:00 – 12:30
Scurtmetraje câștigătoare ale Festivalului de filme făcute de adolescenți SUPER! și Q&A cu realizatorii
Vladimir Gurgu Naum | Contabilul Maharului | 4’57” | București
Viața banală a unui contabil care a lucrat pentru un interlop pe nume Mahar, este pusă în pericol de către un asasin determinat să afle unde se ascunde acest Mahar.
Ilie Nicușor (Toto) Horvath | Împreună | 36’09” | București
Filmul propune o călătorie adolescentină care imortalizează deopotrivă momente de inocență pură și duritatea realității în care acești tineri trăiesc împreună.
Lile Raul | Die Fliege | 0’43” | Arad
Animația prezintă lupta între un tânăr și o muscă în timpul verii.
Tobias LaMontagne | The Book Club | 5’35” | United States
The Book Club, la baza, e o poveste de dragoste, dar mesajul mai important este de a fi sincer cu tine.
Jenna Krumerman | The Night I Lost My Favorite Jacket | 3’14” | United States
Povestea unei seri de sâmbătă împărtășită prietenei ei. Își pierde jacheta și puțin din persoana ei când întâlnește noi personaje încercând să înțeleagă tot.
16:00 – 16:30
Scurtmetraje realizate de liceeni în cadrul Atelierului de Cinematografie TEEN-FEST și Q&A cu realizatorii
„Atelierul de creație cinematografică și-a propus să îi învețe pe tinerii cursanți cum să privească, cum să folosească și, mai apoi, cum să creeze folosind camera de filmat. Și, pentru că tema festivalului a fost una provocatoare, mai în gluma și chiar în serios, am încercat în atelierul nostru sa recreăm… viitorul. Cu aceleași mijloace și același limbaj vizual pe care l-au utilizat înaintea noastră Lukas, Spielberg, Melies, Gopo. Cu îngăduința dumneavoastră, ultimii pe această listă, grupul de elita al atelierului a adus din viitor ceea ce a văzut, filmat și editat! Nu a fost deloc o călătorie ușoară, ci una cu multe piedici și pericole, dar și una cu mult superfun! Rezultatul? Filmele prezentate în cadrul Maratonului Adolescenței. Și chiar dacă pentru moment noi încercăm să „ne facem mâna”, ceea ce urmează chiar merită! Căci nu ne vom opri aici, o sa mai auziți de noi! Check out & fast!”
Zomir Dimovici – coordonator atelier
17:00 – 18:00
PAROLA: 12345678 // spectacol de teatru tânăr // Trupa Absent, Baia Mare
O sală de sport abandonată, opt numere și opt povești despre dorințele unor adolescenți diferiți care nu se cunoșteau până acum în viața reală, ci doar virtual. După o noapte de trăiri intense, amuzante, triste, vesele, dramatice și pline de suspans, oare se vor mai întâlni și anul viitor de Ziua Internațională a Dorințelor?
REGIE ȘI SCENOGRAFIE: creație colectivă
CU: Alexandra Bob, Sabina Rusu, Adriana Costinaș, Mihai Todoruț, Ovidiu Ciule, Iulia Man, Amira Burian
18:30 – 19:50
#MY CELL #MY FUTURE // spectacol de teatru și lectura textelor realizate în cadrul Atelierelor de Actorie și Scriere Dramatică TEEN-FEST 2018
Tastezi și luminițele fac literele să pâlpâie. E un mesaj lung. N-ai scris niciodată atât de mult. Tu, de obicei, scrii scurt. #singură #mi-e frică
Încerci să postezi și cuvintele îți alunecă printre degete. Dacă în câteva minute n-ai 100 de like-uri, ai scris degeaba. #typing #delete #typing
Cât de departe de tine ești atunci când dai send?
Cât de aproape de ceilalți vrei s-ajungi?
Cine din tine scrie?
E mai ușor să minți când ești Online? Ce câștigi? Ce pierzi?
Echipa Centrului de Teatru Educațional Replika a lucrat timp de o lună de zile cu adolescente și adolescenți, în cadrul a două ateliere: de actorie și de scriere dramatică. Monoloagele scrise de participante la atelierul de actorie gravitează în jurul relațiilor pe care diferite medii online le construiesc, disimulând anxietăți și imaginând „suprafețe de comunicare” la limita dintre imaginea dorită și imaginea citită. În cadrul atelierului de scriere dramatică au fost construite situații centrate pe diferite modalități de raportare la viitor. Cât de superstițioși devenim în momente de criză? Cât durează un „te iubesc” la 16 ani?
Echipa Atelierului de Dramaturgie: Teodor-Andrei Ciocoiu, Elena Cristiana Dogărescu, Sabina Pănculescu, Alexandra Savu, Teodora Șerbănescu
Echipa Atelierului de Actorie: Cezara Bușcă, Ivonne Rita Younes, Mădălina Mândruțiu, Sânziana Andreea Spătaru, Izabella Anna Aroș, Ana-Maria Mocanu, Alexia Teodora Bejan, Teodora Moscal, Ruxandra Maria Chifan, Raluca Loghin, Alina Marinela Drăguț, Corina Maria Constantinescu
Coordonatorii atelierelor: Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Silvana Negruțiu, Viorel Cojanu, Radu Apostol
20:15 – 21:25
9 PIESE REMIXATE // concert Alex Ștefănescu, spectacol invitat // unteatru, București
Intră în lumea unor creații dramatice precum Romeo și Julieta, Hamlet sau O scrisoare pierdută, într-un fel neașteptat și original. Nouă piese de teatru faimoase sunt repovestite, cântate și parodiate pe muzică de actorul Alex Ștefănescu, în duet cu chitara lui. Spectacolul e ca un ghid teatral atât pentru inițiați, cât și pentru profani, o reinterpretare modernă a clasicilor pe o paletă muzicală largă, colorat de râsete și energie de luat la pachet. Cine a citit piesele le va redescoperi într-o lumină surprinzătoare, iar cine nu, cu siguranță va prinde pofta de a merge la bibliotecă.
Durata: 1h 10 min
21:45 – 22:15
STAND-UP COMEDY CU COSTEL
Unul dintre cei mai populari comedianți români, Costel face stand-up comedy de mai bine de un deceniu alături de colegii săi de la fosta trupa Deko. De atunci, aceasta este pasiunea, provocarea și meseria lui. Din 2006, Costel a început sa susțină și show-uri de improvizație, inițial în trupa „Improvizati”, iar din 2008 a pus bazele proiectului Zis si facut alături de Viorel Dragu, Cosmin Nedelcu (Micutzu) și Adrian Nicolae. Ca standupper, Costel este un povestitor si un fin observator al atitudinilor, dispozițiilor și preocupărilor umane, dar și un performer înzestrat cu umor spumos și uneori absurd, care reușește de fiecare dată să se apropie de public și să-l surprindă.
Organizator: Primăria Capitalei prin Teatrul Excelsior
Parteneri: Asociația T.E.T.Alexandria, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, unteatru, Hotel Golden Tulip, Hotel Capitol, Hotel Central, Hotel Veneția, Hostel Book-a-rest, CFR, Metrorex.
Parteneri Media: BookHub, Radio România Cultural, Revista LZR, GoingOut, Pro București, Bucharest Guide, Cititorul.net, bucuresteni.ro, 4arte, Yorick, LiterNet.ro, Vice, Matricea Românească, Teen Press, Revista Arte și Meserii.
Plăcut de Radio Guerrilla
Sponsori: Aqua Carpatica, Alka, Profructta, Butoiul cu Înghețată, Cartepedia.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.