Inteligenta emotionala – Daniel GolemanUnii cred ca ca a fi inteligent inseamna sa fii capabil sa retii cat mai multe informatii. Altii, ca ar fi capabil sa rezolvi cat mai multe exercitii matematice sau sa cunosti programe informatice. De fapt, cel mai important tip de inteligenta este cel care se refera la emotii. Daniel Coleman dovedeste asta in una din acele carti pe care trebuie neaparat sa citesti daca vrei sa fii mai bun, mai performant, sa ai mai mult succes – “Inteligenta emotionala”.
Este pur si simplu revolutionara, asta e garantat, si nu o spune doar autorul acestor randuri, ci foarte multi oameni din domenii care mai de care mai diverse. Mai mult, Goleman a impus (daca nu cumva putem spune ca a creat) aceasta disciplina a inteligentei emotionale, care a ajuns sa fie predata studentilor, profesionistilor si oamenilor din administratie, de la asistenti sociali la politisti, in diferite tari ale lumii. Asta ne face sa realizam cat e de importanta cartea asta, ce impact are si, ceea ce ne intereseaza cel mai mult, cat de multe avem de invatat din ea.
A fi capabil sa intelegi emotiile, trairile, asteptarile celorlalti, chiar si temerile, este cel mai important lucru pentru oamenii care reusesc in cariera, dar si pentru cei care vor sa aiba o viata de familie frumoasa, normala, implinita.
Degeaba ai inteligenta matematica, daca nu ai si una emotionala, cea din urma e cea care are cea mai mare aplicabilitate in lumea reala.
Desi pare o carte stiintifica la prima vedere – si are un suport stiintific foarte solid in spate – este departe de a fi scortoasa si dificila. Din contra, este foarte usor de citit, datorita unui element foarte important – abunda in exemple, dar nu din acelea reci si seci, ci in adevarate povesti despre oameni. Cu alte cuvinte, e ca si cum ai citi o colectie de nuvele, insa una care te ajuta foarte mult, iti deschide mintea intr-un stil foarte facil. Asta o face si mai buna, cu o valoare mai mare, tinand cont ca informatiile iti vor ramane mult mai bine in minte.
Ce vei invata dupa ce vei fi terminat “Inteligenta emotionala” a lui Goleman? Cum sa te porti, cum sa te controlezi, ce sa le spui altora, cum poti intra in mintea lor, cum sa-i intelegi, cum ii faci sa se simta bine, cum ii poti face sa-ti fie favorabili si, cel mai important, cum sa actioneze pentru binele tau. Pe scurt, unele din cele mai importante lucruri de pe lumea asta.

Cine este Daniel Goleman?

Cartea asta are un mare, urias certificat de garantie – chiar autorul sau, un om de stiinta (psiholog) si jurnalist cu o uriasa experienta in intelegerea trairilor omenesti. El e un om care a calatorit intens, a studiat diferite culturi a incercat sa inteleaga emotiile si legaturile interumane sub toate aspectele sale. De aceea, a studiat diferitele religii (chiar a realizat o serie de carti cu liderul budist tibetan Dalai Lama), a participat la grupuri de lucru cu cercetatori din toate domeniile si face parte din prestigiosul Institut pentru Carte si Minte.

Impresionat? Vei fi si mai impresionat – nemaipunand la socoteala ca te vei simti mai destept – dupa ce vei termina cartea asta.

Vezi detalii

Leave a Reply