Un Nobel pentru Literatura castigat in 2006, tragedie a decaderii unui imperiu, anacronisme inerente, amintirea unei iubiri imposibile, desfasurata intr-un cadru sordid, parca rupta din actualitate…
Istanbul – Orhan Pamuk
O carte impresionanta, mai ales pentru cei care au pasit, macar odata, pe strazile incalcite si murdare ale singurului oras care se intinde pe doua continente si pentru cei care au vizitat Bazarurile doar pentru a urmari spiritul Orientului tradus in cotidian; pentru cei care au vazut hamamurile (simboluri ale bunastarii si opulentei), Cisternele, moscheile si palatele de pe malul Bosforului.
“Aceasta carte este o adevarata declaratie de dragoste.”
Sunday Times
Cartea e dureroasa si duioasa, in acelasi timp, urmarind tragedia unui oras care s-a prabusit sub greutatea propriei istorii, devenind anacronic.
N-am reusit sa iau in seama foarte mult povestea familiei Pamuk, desi scapatarea, convulsiile si rupturile din cadrul ei urmaresc o paralela cu istoria orasului. Pentru mine, un indragostit de Istanbul dar venetic, mi s-a parut o impietate; pentru un istanbulez este, in mod evident, o necesitate.
Descrierile orasului vechi, din amintirile copilariei lui Orhan, adancite pe alocuri de preluari din carti publicate de autori straini care au studiat Istanbulul in perioada dinainte de Razboiul Ruso-Turc (care a dus, practic, la destramarea Imperiului Otoman) sunt pline de dragoste fata de o entitate care s-a scufundat precum fantanile ei, acum abia vizibile, estompate treptat de straturi din ce in ce mai groase de asfalt, care inalta orasul nou.
Istanbulul lui Orhan Pamuk este un oras nostalgic, pierdut intr-o lupta inegala intre arhaic si modern, intre doua civilizatii care-i formeaza o noua identitate.
Finalul, in care declaratia autorului apare ca un strigat de eliberare (“N-am sa fiu pictor. Am sa fiu scriitor!”), ramane emblematic pentru orasul care lupta pentru a renaste din propria-i cenusa.
Orhan Pamuk a castigat Nobelul, Istanbulul se ridica si el.
Gasiti cartea aici, v-o recomand fara rezerve, ca si pe celelalte carti ale lui Orhan Pamuk, publicate in limba romana.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.