J.R.R. Tolkien Carti

“Stapanul Inelelor”, “Hobitul”, “Silmarillion”, “Roverandom”, “Povestiri neterminate”, “Scrisori de la Mos Craciun”, sunt doar cateva dintre cartile cunoscutului scriitor J.R.R.(John Ronald Reuel) Tolkien. J.R.R. Tolkien este cel care a adus genul fantasy in atentia publicului printr-un stil particular care i-a asigurat nu doar un loc de seama in istoria literaturii universale, ci si un public foarte mare de toate varstele.
Succesul cartilor sale este demonstrat de aprecierea cititorilor, de tirajele numeroase puse la vanzare, de milioanele de exemplare traduse si citite cu sufletul la gura. “Hobitul” si “Stapanul Inelelor” au urcat, fara greutate, in topul celor mai citite carti ale adolescentilor.

Cum si-a cucerit care J.R.R. Tolkien publicul? Dincolo de aventura, de personaje extraordinare care depasesc orice imaginatie, dincolo de ireal, de mit, de suspans, se afla eterna lupta dintre bine si rau, cautarea dreptatii, avantajele constructivului contra destructivului.

“Hobitul” ne incanta cu personaje ingenios alese precum piticii, vrajitorul, dragonul Smaug Magnificul, Gandalf, Bilbo Baggins, troli, elfi, paianjeni uriasi, gnomi, o lume fantastica si plina de aventura, o poveste usor de parcurs, pe alocuri previzibila si prietenoasa. Cartea este urmarea unui studiu amanuntit facut de scriitor, de la lingvistica si pana la mitologie. Aceasta pasiune pentru crearea unei lumi fantastice noi cu o noua limba, cea a “elfilor”, cu locuri si personaje surprinzatoare contribuie la inventarea unui nou termen literar, “ stilul tolkienian”.

La aproximativ 20 de ani dupa “Hobbitul”, Sallinger inregistreaza un nou succes fabulous cu Trilogia “Stapanul Inelelor”. Aceasta cuprinde volumele “Fratia Inelului”, “Cele doua turnuri”, “Intoarcerea regelui”. Dincolo de actiune, de aventura, de lupte si incrancenari dintre personaje atent construite (elfi, orci, hobbit, gnomi si alte creaturi fantastice), “Stapanul Inelelor” este o lectura captivanta, detaliata, care nu lasa loc de regrete odata ce este finalizata. Cartea si-a lasat amprenta in film, in arta, in industria muzicala si teatru. Cu toate acestea esenta lucrarii nu poate fi surprinsa cu adevarat decat prin lectura, prin descoperirea rand cu rand a actiunii, prin explorarea aventurii alaturi de personaje.

“Silmarillion” este un roman publicat dupa moartea lui J.R.R.Tolkien. Desi a vazut tiparul dupa “Hobitul” si “Stapanul Inelelor” este scrierea care explica inceputul actiunii dezvoltate in aceste carti, care aduce detalii despre personaje si locuri. Din cauza lipsei dialogului, “Silmarillion” poate fi considerata o lectura mai anevoioasa, insa nu imposibil de parcurs.

Cine s-a intrebat daca ar trebui sa citeasca operele tolkieniene intr-o anumita ordine, probabil ca si-a gasit raspunsul. Desi lectura poate fi foarte bine facuta si individual, incepand cu “Silmarillion” si finalizand cu “Stapanul Inelelor”, aventura va avea un sens mai profund.

“Scrisori de la Mos Craciun” este o lectura captivanta pentru orice varsta si orice moment, dar magica pentru copii si adolescenti.

Stilul fantasy pe care J.R.R. Tolkien il aduce ca noutate prin cartile sale si-a castigat prin merit publicul. Insa, acest succes enorm a fost incununat si definitivat de popularitatea pe care a avut-o ecranizarea povestilor. In regia lui Peter Jackson, filmele “Hobitul” si “Stapanul Inelelor” au constituit, cel putin pentru adolescentii romani, trezirea interesului pentru lectura, pentru descoperirea detaliilor din spatele unor scene captivante vazute pe ecran.

 

Stapanul Inelelor. Intoarcerea Regelui – J.R.R. Tolkien

Stapanul Inelelor. Intoarcerea Regelui – J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien Carti 10/04/2014 at 2:42 pm

Asta e “marea carte” – “Intoarcerea Regelui” cea care pune capat fabuloasei trilogii a lui J.R.R Tolkien, “Stapanul Inelelor”. Si o face de o maniera grandioasa – chiar cu mai multa actiune si mai multa emotie decat in primele doua volume. O vei savura asa cum ai facut-o si cu […]

Read more ›
Stapanul inelelor. Cele doua turnuri – J.R.R. Tolkien

Stapanul inelelor. Cele doua turnuri – J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien Carti 02/04/2014 at 11:30 pm

Nu se poate sa fi citit primul volum din “Stapanul inelelor” de J.R.R Tolkien si sa nu vrei sa-l citesti si pe al doilea. Ambele sunt senzationale. Daca se poate face totusi o comparatie, a doua carte, “Stapanul inelelor. Cele doua turnuri” e chiar mai spectaculoasa, cu mai multe fire, cu […]

Read more ›
Fratia inelului. Stapanul inelelor – J.R.R. Tolkien

Fratia inelului. Stapanul inelelor – J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien Carti 09/03/2014 at 9:28 pm

Daca ai vazut filmele din serie “Stapanul inelelor”, ai putea crede ca nu mai are niciun rost sa citesti si cartile. Te-ai insela. Sunt foarte bune si destul de diferite de realizarile cinematografice. “Fratia inelului”, prima carte din aceasta serie a marelui J.R.R Tolkien, te va fascina de la inceput, […]

Read more ›
Hobbitul – J.R.R. Tolkien

Hobbitul – J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien Carti 30/01/2014 at 10:35 am

Fantastica! Asta e cuvantul care ar descrie cel mai bine cartea “Hobbitul”, de J.R.R. Tolkien. Daca ai vazut trilogia “Stapanul inelelor”, a carei precursoare e cartea despre care vorbim, trebuie sa citesti si primele aventuri ale hobbitilor, piticilor, si elfilor. Merita chiar si daca ai vazut filmele din seria “Hobbitul”. […]

Read more ›