Jocul ingerului – Carlos Ruiz Zafon

Jocul ingerului – Carlos Ruiz ZafonDaca ai citit “Umbra vantului”, senzationalul roman al spaniolului Carlos Ruiz Zafon, trebuie sa citesti si “Jocul ingerului”, cartea care o explica pe prima si in care actiunea e precedenta acesteia. Vei gasi multe dintre lucrurile care ti-au placut in acea lucrare, mai ales misterul, “izul” gotic al unor parti din Barcelona anilor ’20-’30, dar si o senzationala poveste despre oameni si umanitate.

jocul-ingerului-editia-zafonCriticii au primit foarte bine aceasta carte, considerand-o inca o lucrare de exceptie a lui Ruiz Zafon. Ce e interesant nu e doar faptul ca are personaje si actiune care te captiveaza, ci si ca descrie ca pe un personaj fara viata superbul oras Barcelona, capitala regiunii Catalania din Spania.

Nici nu se putea o continuare – sa-i spunem asa desi, cronologic, actiunea e premergatoare – mai buna pentru “Jocul ingerului”. E de precizat ca, daca vrei sa citesti aceste doua carti, nu trebuie sa incepi cu aceasta descrisa aici, chiar daca vrei sa o iei cu inceputul. De fapt, tocmai misterul si intelegerea ulterioara fac deliciul acestora. E adevarat, in cazul “Jocului ingerului”, rasturnarile de situatie si dilemele in fata carora e pus autorul sunt mult mai multe, complicand putin intelegerea naratiunii.

Si combinatia de stiluri literare e pasionanta aici, de la thriller la realism magic si poveste de dragoste, asa ca va fi greu de gasit un cititor caruia sa nu-i placa. Asta si pentru ca inteligenta cu care a fost scrisa il va pune la incercare pe oricine incepe sa o citeasca, fara sa insemne insa ca o vei mai putea lasa jos prea usor. Stilul e atat de fluid, atat de natural incat nici nu-ti vei da seama cand a trecut timpul, nefiind exclus sa continui cu ea tarziu in noapte, desi vei sti ca asta iti reduce din timpul de odihna pentru a doua zi.

Personajul principal al acestei carti este un tanar scriitor, David Martin. Trecand printr-o serie de dezamagiri si inadecvari profesionale, un relativ inadaptat, el ajunge prins intr-un vartej de aventuri din momentul in care trebuie sa scrie o carte pentru un personaj foarte misterios, foarte bogat. Cand a acceptat asta, David nici nu stia ce il asteapta si cat de multe secrete sumbre se ascund aici. Peste asta se suprapune si dragostea sa pentru Cristina, o tanara care la inceput il ignora.

In final, trebuie spus ca “Jocul ingerului” e o adevarata experienta pentru mintea si sufletul tau, o carte deosebita, de la un autor deosebit. Merita citita, mai ales dupa “Umbra vantului”. Puteti gasi cartea aici, publicata de Editura Polirom.

Si, pentru fanii acestor carti si acestui scriitor, trebuie spus ca seria continua, urmatoarea lucrare aparuta (si care se gaseste si in Romania) fiind “Prizonierul cerului”, cea care explica si dezvolta finalul neastepat al “Jocului”, cu aceeasi proza de valoare marca Zafon. Niciuna dintre carti nu-si va dezamagi cititorii, care vor simti ca sunt intr-un adevarat univers modern si gotic, realist si magic, dur si romantic in acelasi timp.

 

Vezi detalii

One Comment

  1. […] Ruiz Zafon si-a continuat seria de mare succes inceputa cu “Umbra vantului” si continuata cu “Jocul ingerului” printr-o alta carte de exceptie, “Prizonierul cerului”. La fel de buna, la fel de […]

Leave a Reply