Maimuta carpatina – Radu Paraschivescu

Maimuta carpatina – Radu ParaschivescuInca o carte savuroasa a cunoscutului scriitor si jurnalist Radu Paraschivescu – “Maimuta carpatina”, pe care am putea-o incadra in seria informala de lucrari pe care acesta le-a scris despre societatea romaneasca si care a culminat cu celebra “Ghidul nesimtitului”.

maimuta-carpatina-Radu-Paraschivescu“Maimuta carpatina”, care e o colectie de 30 de texte “alese”, ne vorbeste, intr-un fel, tot despre nesimtiti si e scrisa cu acelasi umor de calitate, putin amar, obisnuit la acest autor, insa e concentrata pe ceva cu un impact mult mai puternic: tabloidizarea.

Pitipoancele care ajung vedete facandu-se de ras la televizor, dubiosii care fura, se lauda cu banii lor si ajung modele de succes, politicienii care se comporta ca intr-o cocina si sunt considerati “combativi” pentru asta si chiar si transformarea unor oameni despre care aveam alta parere, cantaretele, cantaretii si alti artisti care socheaza prin comportamente cu tenta sexuala exagerata si altii la fel sunt multe dintre “modelele” de azi. Nici macar jurnalistii nu sunt “iertati”, cu inclinatia lor spre senzationalisme ieftine.

Obiceiul de a da nume straine copiilor sau, din contra, nume romanesti cu diminutive care suna ridicol e “disecat” si el in carte, umar la umar cu stalcirea groaznica a limbii romane, din snobism sau pur si simplu prostie pura.
Ce trebuie sa retii in legatura cu aceasta carte? Vei rade. Intre mult si foarte mult. Te vei si indigna putin. Poate la fel de mult. Pentru ca iti vei da seama ca, intr-adevar, traim intr-o lume de maimute. Sigur, in Carpati nu traiesc maimute adevarate. Doar din acelea cu doua picioare, disperate sa arate, sa se “prosteasca” pentru a primi vreo banana sau doar putina atentie. De fapt, sunt si maimute bipede care se maimutaresc pentru ca ele cred ca “asa trebuie sa te porti”. Anormalul, caraghiosul a devenit noul normal. Poate ca, intr-o zi, noi astia care incercam sa ne purtam decent si cat de cat discret ne vom trezi ca suntem priviti ca si cum am fi ciudatii acestei lumi. Asta daca nu cumva acest lucru se intampla deja.

Maimutele sunt imitatoare, se stie. Insa o fac prosteste si caraghios, fara stil si fara sa aiba habar cu adevarat despre ce inseamna gesturile lor, la fel cum o fac si personajele acestei carti.
Veti gasi in “Maimuta carpatina” cea mai buna radiografie a Romaniei-spectacol. Spectacol de prost gust, dar predomnant, se pare. E Romania care apare cel mai adesea la televizor, care domina Internetul si tinde sa “cucereasca” ce a mai ramas din normalitatea comportamentului intre oameni. E Romania kistsch-ului adus la cel mai inalt nivel.
Cateva titluri ale textelor care alcatuiesc aceasta carte: “Liceenii fuck and roll”, “Un consult la poreclinica română”, “Limba noastră-i o povară”, “Rasdaq, Canicula şi alţi măgari”.

Si o recomandare: citeste-o daca vrei sa te amuzi. Si citeste-o si pentru a te asigura ca nu cazi in cel mai ridicol pacat al – cel al transformarii intr-o maimuta. Sigur, maimuta e cea mai apropiata ruda a omului. Dar daca esti maimuta e clar ca nu esti om, nu-i asa?

 

Vezi detalii

Leave a Reply