O carte clasica, pe care o vei regasi in absolut toate topurile literaturii americane din secolul XX si in mai toate topurile literaturii universale. “Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald a ramas, de la lansarea sa in anii’ 20 ai secolului trecut, o carte ce a marcat generatii de cititori.
Oarecum surprinzator, ea a cunoscut un succes tarziu, dupa moartea autorului din 1940, autor care, printr-o ironie a sortii, a murit crezand ca aceasta a fost un esec total, cu vanzari foarte slabe in primii 15 ani.
Nu doar soarta cartii e plina de ironie si rasturnari de situatie, ci si actiunea ei in sine, care are o intriga atat de complexa incat n-ai putea-o intui de la bun inceput.
Pasiunea, lacomia, arivismul, dorinta de a etala, tradarile, revenirile la vechile iubiri si chiar si crimele pe care le aduc toate acestea umplu paginile unei carti mai mult decat interesante si cu un stil ireprosabil, natural, interesant. Ce te poate face sa faci dragostea? Dar dorinta de a fi si tu printre cei bogati, de a trai intr-o lume careia nu ii apartii?
“Marele Gatsby” e si o carte despre decadenta, despre unde poti ajunge daca esti corupt de bani si lipsa de moralitate.
Sa nu te mire faptul ca nu vei simti ca e doar un roman, ci ti se va parea o poveste cat se poate de reala. Fitzgerald poate face asta, mai ales ca o parte din roman e inspirata chiar de un moment din viata sa, atunci cand a cunoscut o tanara – cu care era sa se si casatoreasca – care l-a facut sa intre in lumea celor bogati, sa incerce un stil de viata plin de ambitie si vanitate, dar care nu i se potrivea.
Gatsby, Daisy, Epoca Jazz-ului
Intr-o America a anilor ’20 aflata in plina prohibitie (a fost interzis cu totul alcoolul), mutarea lui Nick Carraway din regiunea central-vestica, conservatoare, a tarii in liberalul stat New York se dovedeste a fi un mic soc cultural. Ajuns in mijlocul unei comunitati de noi imbogatiti care nu stiu sa-si etaleze cu stil averea, el e impresionat mai ales de Jay Gatsby, un milionar care da petreceri extravagante la care insa nici macar nu participa.
Scopul petrecerilor? Sa-si impresioneze fosta iubita, Daisy Buchanan, tocmai verisoara lui Nick, acum maritata, in speranta ca o va intalni din nou. Faptul ca Nick ii face pe Gatsby si Daisy sa se reintalneasca – si sa inceapa o noua aventura – doar puna gaz pe foc si incepe o adevarata sarabanda a evenimentelor in care sunt implicati sotul lui Daisy, Tom, amanta acestuia Myrte si iubita lui Nick, Jordan.
Povestea are atatea schimbari, cu dramele si tensiunile aferente, incat vei constata usor ca asemenea imperfectiuni si slabiciuni de caracter intalnesti doar la oamenii reali.
Jocurile periculoase pe care le joaca eroii cartii, descoperirea unei relatii sau a alteia, pregatesc scena pentru apogeul cartii, in care totul se transeaza. Se lasa cu victime umane, ca o lectie despre ce se poate intampla cand decazi moral si vrei sa joci fara sa tii seama de reguli.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.