Cella Serghi, scriitoarea romantica si enigmatica in a caror romane a creionat un Balcic superb, o lume plina de lectii de viata si o dragoste nemarginita.”Panza de paianjen” este chiar romanul de debut al Cellei, un roman scris ca o fresca sociala a oraselor Mangalia, Braila dar si Balcic.
Cartea de debut a scriitoarei Cella Serghi a fost apreciata de Camil Petrescu in “Revista Fundatiilor” si astfel a devenit inca de la inceput un bestseller. In spatele povestii, Dianei Slavu, eroina principala, este de fapt povestea autoarei. Cella Serghi a creionat o parte din ea in acest roman, punand pe umerii Dianei sentimentele, trairile si iubirile pe care ea le-a trait de-a lungul timpului.
“Panza de paianjen” este un roman social, un roman a carei actiune se deruleaza in perioada interbelica, o perioada in care valorile morale erau mai presus de orice si reprezentau bogatia oricarei familii in contrast cu lipsurile si saracia materiala. O lume a contrastelor in care valorile morale erau mai presus de orice.
Diana Slavu este un copil a carui copilarie a fost marcata de saracia lucie, de neajunsurile si lipsurile zilei de azi si de maine si de personalitatea parintilor ei mereu in contradictoriu: tatal care credea ca este de ajuns ca o fata sa stie sa scrie si sa citeasca pe cand mama ei vroia ca ea sa aiba o situatie buna si un statut bun in societate si o sustinea sa isi dea bacalaureatul. La inceputul fiecarui an scolar, Diana Slavu auzea mereu aceeasi discutie intre parintii ei urmata de chinul prin care trebuia sa treaca mama ei ca ea sa mearga la scoala.
Lupta pentru a isi depasi conditia sociala este una crunta. Diana stie ca poate sa aiba o viata mai buna iar atunci cand se indragosteste de pictorul Petre Barbu, stie ca el poate fi “rampa de lansare”in inalta societate. Petre Barbu, un pictor celebru al timpului, care isi petrecea verile la Mangalia si era mai mare ca ea cu mult. Diana Slavu a fost marcata de copilaria saracioasa, se simtea stigmatizata de societate. Iubeste in taina, sufera in taina si alege sa faca orice pentru a isi depasi conditia.Diana iubeste in taina, are o singura prietena pe Ilinca si sufera in tacere.
“Panza de paianjen” este romanul despre iubirea neconditionata, despre cum poti iubi nemarginit si despre prietenie. Prietenia dintre Ilinca si Diana este una adevarata care a rezistat de-a lungul timpului.Este un roman frumos, de citit si de invatat multe din povestea Dianei Slavu.
Bookish says
Una din scriitoarele şi cărţile mele de suflet 🙂