Relatii exuale – Michel BirbaekPovestile de dragoste nu sunt intotdeauna ca in filme. Pentru ca viata nu e un basm, iar noi nu suntem supereroi. “Relatii exuale”, de Michel Birbaek, este o carte realista, crud de realista despre cum sunt, uneori, legaturile dintre doi oameni.

Mai poate exista iubire atunci cand pasiunea a murit, cand insasi distanta fizica, dar mai ales sentimentala, devine o mare problema? Da, mai poate, insa ce viitor are o asemenea relatie?

relatii-exuale-Michel-BirbaekCu alte cuvinte, se pot iubi doi oameni atunci cand nu mai fac sex deloc, cand se vad rar, cand lumea asteapta de la ei sa se casatoreasca (mult) mai mult decat asteapta ei lucrul asta?
Cartea e aproape filosofica, e o poveste moderna (foarte moderna) despre perspective, despre cum sa tii oameni in viata ta chiar daca nu mai sunteti iubiti.

Ce te va apasa si intriga in aceasta carte e tensiunea sexuala in care te tine. Nu datorita prezentei sexului, ci din cauza absentei sale. E prezent in minte, dar nu (mai) devine realitate intre Lasse si Tess. Ar fi aproape trist, daca autorul n-ar sti sa faca aceasta chestiune, ca si intregul subiect al cartii, ceva oarecum comic, daca nu o poveste de viata utila.

Cartea e in primul rand una despre despartiri. E vorba de situatii in care cei mai multi dintre noi, poate nu exact in aceeasi forma, am fost pusi atunci cand a fost vorba despre cineva alaturi de care ai impartit multe, ai impartit totul, dar alaturi de care iti dai seama ca nu iti poti imparti viitorul. Chiar daca iubirea nu a murit. Poate vom recunoste momente in care am simtit, pe langa un imens regret fata de amintirea unei relatii cu multe momente frumoase, si o eliberare sau constientizarea faptului ca “asa nu se mai poate”.

Poate vom recunoaste in povestea lui Lasse si Tess si ceea ce se intampla in alte cupluri pe care le cunoastem. Probabil ca sfarsiturile de relatii sunt unele din cele mai interesante fenomene din vietile oamenilor. Produc confuzie, ravasesc suflete si uneori chiar sfideaza logica.

Nu e deloc exclus sa termini cu un gust dulce-amarui aceasta carte, dar sigur te vei simti mai implinit, mai matur, mai constient asupra relatiilor.

Lasse exact asta face – refuza sa cada in autocompatimire si autodistrugere si alege un pragmatism pe care multi il vom intelege – ramane prieten cu Tess, ba chiar aleg sa-si “sarbatoreasca” amandoi despartirea, ca doi oameni care nu se lasa prada emotiilor.

Stilul interesant al lui Michel Birbaek, ce s-a inspirat pentru personajul Lasse folosind chiar elemente din viata sa (si el e un danez care acum traieste in Germania), aduce o “prospetime” de care ai nevoie daca citesti multe din cartile “clasice” ale literaturii contemporane.

Modul in care e scrisa cartea e propriu nordului Europei, cu mult mai putin idealism decat, sa zicem, literatura americana, cu mult liberalism si o viziune mai putin traditionala asupra relatiilor, mai concentrata pe complexitatea fiintelor umane.

Daca vrei ceva nou, ceva care sa te puna pe ganduri despre continuitatea si soarta iubirii, despre implinirile si neimplinirile acesteia, “Relatii exuale” de Michel Birbaek s-ar putea sa te satisfaca. Este, oricum ai lua-o, o adevarata experienta sa citesti o asemenea carte.

Cartile lui Birbaek le gasesti AICI.

Vezi detalii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*