Rusia sau legea puterii – Therese Obrecht

Rusia sau legea puterii – Therese ObrechtO carte cutremuratoare, pe care, daca esti interesat de ce se intampla in lumea asta, ar trebui sa o citesti. Rusia lui Putin nu e, pur si simplu, un stat suparat care isi ataca vecinii. E un adevarat stat mafioto-kaghebist, asa cum arata cartea “Rusia sau legea puterii”, scrisa de o jurnalista si istorica “veterana” in spatiul estic, Therese Obrecht.

Modul in care presedintele rus baga pumnul in gura opozitiei ii va soca pe cei care nu stiu nimic despre Rusia. Asta e insa adevarul – Putin nu se da in spate de la nimic. Chiar si simpli cetateni care se opun statului condus de “siloviki” – fosti KGB-isti sau militari o pot pati. Fie ca sunt acuzati de spionaj, fie ca sunt zdrobiti de justitia corupta, total supusa “noii dictaturi” de la Moscova.

Sunt redate cazuri revoltatoare, precum cel al unui specialist care a fost condamnat pentru spionaj dupa ce facuse o sinteza a unor articole aparute in presa si alte asemenea lucruri. rusia-sau-legea-puteriiObrecht face o ancheta asupra felului in care oricine este “epurat” de aceasta, de la judecatori la jurnalisti incomozi.

Rusia nu este insa doar o dictatura – sigur, nu precum URSS dar totusi o dictatura – este si una care functioneaza foarte prost. Mai multe dintre paginile cartii sunt dedicate ceea ce se intampla in armata, in mod oficial mandria Rusiei. Sinucideri, abuzuri de neimaginat, ascunderea adevarului. Poate cea mai “rea” zona din Rusia din punctul de vedere al abuzarii drepturilor omului este Caucazul de Sud, acolo unde, pentru a-i zdrobi pe rebelii islamisti, Putin si acolitii lui locali recurg la brutalitate si tehnici care ar fi considerate dure chiar in Evul Mediu.

Federatia Rusa se pretinde a fi o democratie, cu toate astea, asta e marea sarada pe care ne-o prezinta aceasta carte. In schimb, e o tiranie care se sprijina pe compania exportatoare de gaze si petrol Gazprom, cea care alimenteaza Europa, si pe un aparat de represiune poate nu atat de omniprezent precum cel de pe vremea URSS, dar cu aceleasi scopuri.

Concluzia acestei carti? In Rusia nu exista lege adevarata, exista doar legea celui mai puternic, a celui care poate sa te zdrobeasca daca te opui. O excelenta radiografie, care te va face sa stii mai multe despre ce se intampla in vecinatatea noastra, dar si despre tiranie, libertate si nedreptate.

De ce e relevanta aceasta carte acum? Pentru ca Rusia tocmai si-a aratat cea mai urata fata lumii. A rapit o parte a teritoriului unei tari vecine, Ucraina, un lucru nemaintamplat de la Al Doilea Razboi Mondial si continua sa-si ameninte vecinii. E mai periculoasa ca niciodata in ultimii 30 de ani. Totul datorita regimului corupt si dur pe care il are, condus de “tarul Putin”. Aceasta carte iti dezvaluie o parte a sa. Cea mai urata, cea mai deranjanta. Si cea care ne poate spune cateva lucruri despre ceea ce asteapta Europa. Se poate dovedi ca “Rusia sau legea puterii” e o adevarata carte-radiografie. De neratat.

Vezi detalii

Leave a Reply