Scrisori catre o necunoscuta – Antoine de Saint-Exupery

Scrisori catre o necunoscuta – Antoine de Saint-ExuperyPovestea cartii “Scrisori catre o necunoscuta” de Antoine Saint-Exupery e, poate, la fel de fascinanta ca si operele acestui mare scriitor. Aceasta colectie de misive pe care contele, pilotul si autorul francez i le trimite unei tinere sotii de ofiter de care se indragosteste in cursul unei calatorii cu trenul in Africa de Nord nu au fost niciodata destinate publicarii, ci fac parte din corespondenta privata a acestuia.

scrisori-catre-o-necunoscuta-Antoine-de-Saint-ExuperyPublicate in 2008, la 64 de ani de la moartea lui Antoine de Saint-Exupery, cele 20 de scrisori aduc lumina asupra multor aspecte ale vietii marelui scriitor, dar si asupra altor opere de-ale sale. El face referire la “Micul Print”, cea mai cunoscuta dintre ele, ba chiar “impodobeste” corespondenta sa cu desene din aceasta carte.

Saint-Exupery, care pe atunci era cu putin timp inainte de moartea sa din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ne e “descoperit” ca un romantic, cu oarecare doze de inocenta si idealism nespecifice unui om trecut cu adevarat prin viata, care avea pe atunci 42-43 de ani.

”Asa sunt basmele. Te trezesti într-o buna dimineata. Spui: Nu era decât un basm… Zâmbesti de tine însuti. Dar în fond nu prea zâmbesti. Stii bine ca basmele sunt singurul adevar al vietii”, spune Saint-Exupery in una din scrisori.

Povestea sa de dragoste de la distanta, neimpartasita se pare cu aceasta tanara care a ramas necunoscuta, e cu atat mai naucitoare cu cat aristocratul francez era deja casatorit, cu salvadoriana Consuelo, pe care se pare ca o iubea de asemenea si o proteja ca pe un trandafir, asa cum Micul Print din cea mai celebra opera a sa isi proteja floarea, inspiratia fiind evidenta.

Ce cauta Antoine de Saint-Exupery, altfel un infidel notoriu? E greu de dat un raspuns si probabil nici “Scrisori catre o necunoscuta” nu-l pot oferi pe de-a intregul.

Probabil ca scrisorile nici nu isi propuneau asta. La fel ca si cartile pe care autorul le-a scris pentru a fi publicate, si acestea prezinta viziunea despre viata, despre cum ar trebui traita aceasta, despre sentimente si cunoastere sufletului.

Un om sensibil si complex ne este dezvaluit, asa cum poate credeam ca doar personajele sale sunt.

Cine a fost Antoine de Saint-Exupery

Pentru a intelege aceasta carte pe deplin, e bine sa stim si cine a fost autorul ei. Antoine de Saint-Exupery, conte, pilot in Al Doilea Razboi Mondial si patriot francez este cel mai cunoscut autor pe care tara sa l-a dat in secolul XX. Stilul sau sensibil, care atinge diferite fatete ale sentimentelor umane, intr-un scris fluid si placut, a facut ca operele sale sa fie traduse in peste 250 de limbi si dialecte de pe glob, inclusiv in unele in care nu se mai tradusese alta carte in afara Bibliei.

El a inspirat filme, piese de teatru, organizatii umanitare, curente filosofice si, mai ales prin cartea “Micul Print”, a avut un impact puternic asupra culturii contemporane. Chiar si asteroizi au fost numiti in onoarea lui Saint-Exupery.

Cariera sa si asa fabuloasa s-a incheiat prematur, dupa ce a cazut cu avionul intr-o misiune de recunoastere in Marea Mediterana, pregatind terenul pentru ofensiva Aliatilor care i-au eliberat tara de sub ocupatia germana.

Cartea Scrisori catre o necunoscuta, de Antoine de Saint-Exupery, publicata la Rao in 2009, tradusa fiind de Ileana Cantuniari, poate fi gasita AICI, alaturi de alte opere ale aceluiasi autor.

Vezi detalii

Leave a Reply