Ediția a V-a a Targului Național al Carții de Poezie / Festivalul Internațional de Poezie București (TNCP / FIPB) “Tu Nu Citești Poezie?” va avea loc in perioada 14-18 mai 2014.
In 2014, TNCP este la cea de-a cincea editie in care poezia, cartea de poezie, poetii si revistele de cultura care publica poezie vor fi protagonisti ai unui eveniment inedit in spatiul romanesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creatia poetica, marca identitara a oricarui spatiu cultural veritabil.
Organizatorii principali sunt: Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti (MNLR) și Asociația Euro CulturArt.
FIPB, in 2014 este la cea de-a doua editie in care se incearca aducerea in fata publicului romanesc a unor poeti veritabili, vizibili, influenti din spatiul european, care pot oferi o perspectiva de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan si care prin interactiune cu publicul autohton pot sugera o panorama corecta, la zi, a fenomenului poetic viu.
Principiul dupa care s-a facut selectia autorilor straini invitati la festival este notorietatea in mediile din care fiecare dintre acestia provin. Astfel, toti autorii straini invitati la FIPB sunt poeti cunoscuti si influenti in cultura lor nativa, au volume traduse in mai multe limbi de circulatie, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact. Dincolo de prezentarea propriei poezii, incercam sa invitam la FIPB oameni care contribuie activ in momentul de fata la restructurarea fenomenului poetic si care pot, in dezbaterile festivalului, sa prezinte un tablou cat mai divers si mai autentic al fenomenului poetic european.
TNCP si FIPB, dincolo de miza reintroducerii in spatiul public a ideii de poezie contemporana vizibila si interactiva, sunt doua festivaluri simultane care au aparut din necesitate. Bucurestiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare pana in urma cu cinci ani. TNCP si FIPT au venit sa suplineasca acest deficit major, care pune poezia ca gen literar, dar si poetii, in spatii periferice de promovare.
Obiectivele principale ale proiectului Targul National al Cartii de Poezie / Festivalul International de Poezie Bucuresti
1. Readucerea poeziei in atentia publicului larg. Pagina de internet a TNCP/FIPT a fost vizualizata de peste 25000 de vizitatori in timpul desfasurarii editiilor de pana acum, generand numeroase discutii intre utilizatorii de internet si fiind recomandata de numeroase site-uri si bloguri. Targul de carte de poezie organizat in timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atragand atentia asupra TNCP/FIPT.
2. Promovarea editurilor si a revistelor culturale care publica poezie. Amplasarea celor 20 de standuri, in medie, ce au reunit poezie din toata tara a facut din TNCP/FIPT, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu targ dedicat exclusiv poeziei din Romania, un model de promovare ce se cere de urmat si de alte orase ale tarii. Vanzarea volumelor de poezie a fost o alta tinta atinsa, suma totala incasata de editurile prezente in Targ fiind de aprox. 28 000 de RON pentru toate cele patru editii de pana acum, bani incasati exclusiv de catre editorii care au trimis carti de poezie pentru vanzare in cadrul evenimentului.
3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionista a lecturilor publice de poezie (cu autori din tara si din strainatate, din toate generatiile), vizualizarile de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activitati ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingand standardele occidentale ale promovarii poeziei in spatiul public. Un element important in acest sens a fost si oferirea unui onorariu fiecarui poet ce a sustinut o lectura, aratand in acest fel respectul acordat poeziei si creatorilor ei. S-a realizat in acest fel familiarizarea publicului cu productia poetica contemporana si cu autorii de poezie contemporana.
4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii si de mese rotunde internationale (16 in cele patru editii de pana acum), au incitat numeroase opinii atat din partea invitatilor cat si din partea publicului, lucru care s-a dovedit de foarte bun augur, intregind in felul acesta seria actorilor importanti din domeniul poeziei: Poeti, Editori, Jurnalisti, Traducatori, Critici literari, Profesori universitari.
5. Readucerea in atentia mass-media a importantei actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunturi pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru editii anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o buna vizibilitate radio, pe internet si in presa (atingand astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) consideram ca au contribuit cu succes la aducerea in atentia publica a TNCP/FIPT. Totodata cele peste 80 de bannere, (1/3 m) cu sigla festivalului si cu poeme selectate din importanti autori romani care nu mai sunt in viata, diseminate in tot centrul Bucurestiului au avut impactul mediatic scontat atragand cateva sute de iubitori de poezie.
6. Prezentarea unei sectiuni cat mai diverse si mai generoase din poezia contemporana europeana. La primele patru editii TNCP au participat peste 170 de poeti romani contemporani, numarul trecand de 200 odata cu cea de-a cincea editie din 2014.
La prima editie FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), SinisaSocacnin (Serbia), Martin Felder (Elvetia), LidijaDimkovska (Slovenia) Ivan Dimitrov(Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova). Anul acesta lista este mai extinsa, onorandu-ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croatia), DénesKrusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croatia), Andrea Inglese (Italia), Jana PutrleSrdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova).
Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor insela asteptarile celor cu adevarat interesati de poezie.
Prin organizarea acestui amplu eveniment cultural dedicat poeziei organizatorii si partenerii lor arata deschiderea catre fenomenul literar viu si angajarea sa in crearea unui precedent la inaltimea evenimentelor de acelasi fel din Uniunea Europeana.
Este timpul sa punem miza pe Poezie: TNCP / FIPB
Programul Targului National al Cartii de Poezie / Festivalul International de Poezie Bucuresti 2014:
– 12.00 – 20.00
Echipa de proiect:
Ioan Cristescu – Director General al Muzeului National al Literaturii Romane
Cosmin Perta – Director Festival (Tel.: 0740.690.300)
Gabriela Mares – PR, Relații Publice, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)
Gina Ciolpan – ITC, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)
Ioan Groșan – PR, Relații Publice, MNLR. (Tel./ Fax: 021/212.58.46)
Anna Maria Orban – Art director Festival
Mircia Dumitrescu – Viziune grafica Festival
Emilia Petre – coordonator productie
Victor Potra – transmisiune online
PROGRAMUL EVENIMENTELOR:
Miercuri, 14 mai:
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 14.00 – Conferinta de presa. Deschiderea Festivalului Internațional de Poezie București/ TNCP
Participa: Marcel Nicolaescu (Viceprimar, Primaria Municipiului București), Emanuel Papagheorghiu (Director Executiv – Direcția pentru Cultura, Învațamant, Turism, Primaria Municipiului București), Dan Mircea Cipariu (Președinte Asociația Euro CulturArt), Ioan Cristescu (Director General al Muzeului Național al Literaturii Romane), Leonard Artur Horvath (Director Administrația Fondului Cultural Național)
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 16.00 – Lansari de carte:
Editura Eikon
Traian Furnea, Niște poezii, ediție ingrijita de Iulian Boldea
Flaviu Predescu, Secretul secretelor (va citi și din volumul in curs de apariție –Obsesia gesturilor)
Darie Magheru, SCRIERI, Volumul I – Poeme
George Precup, Dolor sau jupuind indoiala
Ion Maria, Cand vor veni extraterestrii
Dan Anghelescu, Şi atunci ar fi trebuit sa vorbesc… (Elegii) / À ce moment j’aurais dû parler (Élégies)
Eliza Macadan, Transcripturi din conștient, Anotimp suspendat
* Libraria Bastilia, Piața Romana nr. 5
Ora 18.00 – Lecturi publice de poezie:
Marin Malaicu Hondrari, Ioan Es Pop, Dan Sociu, Catalina Matei, Dan Iancu, Codruța Simina, Octavian Soviany, Teodor Duna, Domnica Drumea.
Moderator: Ioan Groșan
Joi, 15 mai:
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 13.00 – Dezbatere:
„Rotonda 13” – Radu G. Ţeposu
Invitati: Lucian Perta, Ioan Grosan, Ion Muresan, George Ţara, Ioan Buduca, Florin Iaru, Filip Florian, Cosmin Perta, Ioan Buduca, Ion Bogdan Lefter.
Moderator Ioan Cristescu
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 15.00 – Lecturi publice de poezie: In memoriam Traian T. Coșovei & Andrei Bodiu
Ion Mureșan, Lucian Perta, Caius Dobrescu, Marius Oprea, Simona Popescu
Moderator: Teodor Duna
* Biblioteca Metropolitana, Sala de conferinte, Strada Tache Ionescu nr. 14
Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie:
Ioana Greceanu, Rodian Dragoi, Mariana Filimon, Lucian Vasilescu, Valeriu Mircea Popa, Andrei Novac, Niculina Oprea, Aura Christi, Clara Margineanu, Floarea Ţutuianu, Dana Banu, Magda Carneci
Moderator: Dan Mircea Cipariu
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 18.00 – Concert: Ada Milea & Bogdan Burlacianu & Cristian Rigman
ALCOOL, dupa CARTEA ALCOOL a poetului Ion Mureșan
* Tramvai 26, Strada Cercului, nr. 6
Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:
Nora Iuga, Laura Dan, Andra Rotaru, Doina Ioanid, Dumitru Badita, Mihail Galatanu, Catalina Balan, George Chiriac, Șerban Axinte, Matei Hutopila, Dmitri Miticov, Andrei Zbarnea, Liviu Uleia, VikuZen
Moderator: Cosmin Perța
Vineri, 16 mai:
* Biblioteca Metropolitana, Sala de conferinte, Strada Tache Ionescu nr. 14
Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie:
Ștefan Baghiu, Dumitru Crudu, Svetlana Carstean, Denisa Pișcu, Stoian G. Bogdan, Dan Mihut, Aida Hancer, Silvia T., Simona-Gratia Dima, Adrian Suciu, Tiberiu Neacșu, Eugenia Țaralunga, Luminița Dascalu, Diana Caragiu, Florin Caragiu.
Moderator: Ioan Groșan
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 18.00 – “Gala Poezie de 10! Cele mai bune carti de poezie ale anului 2013”
Invitatul special al Galei este Maestrul Mircea Dinescu.
Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Laceni, Editura Cartea Romaneasca
Bogdan Cosa, O forma de adapost primara, Editura Cartea Romaneasca
Claudiu Komartin, Cobalt, Casa de Editura Max Blecher, Bistrița
Angela Marcovici, Intimitate, Editura Charmides, Bistrița
Viorel Muresan, Salonul de toamna, Editura Tracus Arte
Ioana Nicolae, Autoimun, Editura Cartea Romaneasca
Ioan Es. Pop, 1983. Mars. 2013. Xanax, Editura Charmides
Dan Sociu, Vino cu mine stiu exact unde mergem, Editura Tracus Arte
Eugen Suciu, Ţeasta, Editura Tracus Arte
Krista Szöcs, Cu genunchii la gura, Editura Charmides
Cu participarea extraordinara a actritei si scriitoarei Ioana Craciunescu si a muzicienilor Gabriela Costa (voce) si Alex Man (chitara).
Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu si Ioan Grosan
Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.
Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucuresti Poezie, Opera Scrisa.Ro.
O coproductie Radio Romania Cultural.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri media: “Cultura”, Observator Cultural”, “Romania literara” si AgentiadeCarte.ro.
* Cafeneaua La Muzeu, Str. G-ral Christian Tell nr. 27
Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:
Yolanda Castano, Ana Brnardić Oproiu, DénesKrusovszky, Peter Rácz, Adam Borzič, Marko Pogacar, Andrea Inglese, Jana Putrle Srdic
Moderator: Cosmin Perța
Sambata, 17 mai:
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 10.30-12.30 – Ateliere educaționale pentru elevi – Ghidușii muzeelor
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 14.00 – Dezbatere: Poezia europeana incotro?
Moderator: Cosmin Perta
Invitați: Yolanda Castano, Ana Brnardić Oproiu, Dénes Krusovszky, Peter Rácz, Adam Borzič, Marko Pogacar, Andrea Inglese, Jana Putrle Srdic, Svetlana Carstean
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 16.00 – Lansare de carte: Ruxandra Cesereanu, California pe Someș, editura Charmides,
Prezinta: CosminPerța
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 17.00 – Recital: Cvintetul AEROS
Ştefan Diaconu (flaut), Cristina Cincan (oboi), Andi Andries (corn), Manuela Ionelia Ghita (fagot), Alexandru Avramovici (clarinet).
În program: George Gershwin – Doua preludii; Claude Debussy – Golliwogg’s cakewalk; Herman Stein – Sour suite; GyorgyLigeti – Șase bagatelle; Bela Bartok – Șase dansuri romanesti; Serghei Rahmaninov – Polka italiana; Johann Strauss – Tritsch-tratschpolka; Zequinha Abrieu – Tico tico; Alexey Rubstov–Frivolity
* MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 18.00 – Teatrul MASCA
* Cafeneaua La Muzeu, Str. G-ral Christian Tell nr. 27
Ora 19.00 – Lecturi publice de poezie:
Bogdan Ghiu, Eugen Suciu, Ioana Craciunescu, Angela Marinescu, Ana Dragu, Florin Partene, Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Moni Stanila, Marius Conkan, Hose Pablo, Andrei Doboș, Rareș Moldovan, Dan Coman, Vlad A. Gheorghiu
Moderator: Ioan Groșan
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 21.00 – Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a VI-a
Adrian Alui Gheorghe, Daniel Banulescu, Romulus Bucur, Magda Carneci, Ruxandra Cesereanu, Rita Chirian, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comanescu, Ioana Craciunescu, Tudor Cretu, Ioana Diaconescu, Marian Draghici, Teodor Duna, Horia Garbea, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Ion Muresan, Viorel Muresan, Cosmin Perța, Nicoleta Popa, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Andra Rotaru, Cornelia Maria Savu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Amelia Stanescu, Robert Şerban, Grigore Şoitu, Ion Bogdan Ştefanescu, Pavel Şusara, George Vulturescu
Invitati speciali: Nadia Trohin (voce), Catalin Milea (saxofon) & Mircea Tiberian (pian).
Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu si Ioan Cristescu.
Producator: Anamaria Spataru
Organizatori: EURO CULTURART, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE DIN BUCUREŞTI, TEATRUL NAŢIONAL DE OPERETĂ “ION DACIAN”.
Coorganizatori: APLER, USR Filiala Bucuresti Poezie, Opera Scrisa.Ro.
Coproducator: Radio Romania Cultural. Parteneri media: Cultura, Observator Cultural, AgentiadeCarte.ro.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Duminica, 18 mai:
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 13.00 – Lecturi publice de poezie: Florin Halalau, Radu Ianovi, Diana Iepure, Oana Catalina Ninu, Marius Surleac, Constantin Iftime, Leonard Ancuța, Raluca Blezniuc, Adrian Oproiu, Violeta Savu, Valentin Iacob, George Floarea, Cam Camil
Moderator: Vasile Mihalache
* Rotonda MNLR, Bdul Dacia nr. 12
Ora 14.30 – Institutul Blecher
Ciprian Macesaru si Emanuela Ignatoiu-Sora.
Moderator: Claudiu Komartin
* Club La Scena, Calea Calarași nr. 55
Ora 17.00 – Lecturi publice de poezie: Mitoș Micleușanu, Anca Mizumschi, Gheorghe Iova, Mugur Grosu, Adrian Parvu, Iulian Tanase, Andrei Dósa, Sorin Ghergut, Ciprian Maceșaru.
Moderator: Cosmin Perța
Website oficial TNCP / FIPB: www.tncp.ro
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.