Dintre toate cartile scrise de filosoful si autorul francez Pascal Bruckner, “Tentatia inocentei” este printre cele care te pot pune pe ganduri cel mai mult. Departandu-se putin de concentrarea sa obisnuita pe iubire (fara sa o excluda cu totul de aici, totusi), scriitorul analizeaza aici tocmai lumea de astazi, cu toate viciile, exagerarile, consumerismul ridicol si alte asemenea caracteristici.
Traim in lumea tehnologiei si asta ne afecteaza, ne tranforma, uneori ne “micsoreaza” ca si fiinte ce ne pretindem inteligente dar care ne lasam ghidati de propriile impulsuri animalice.
„Televizorul nu cere din partea spectatorului decât un act de curaj – care însă e supraomenesc – acela de a-l închide. Cine n-a încercat niciodată cumplita, irezistibila ispită care constă în a butona cu frenezie, nopţi la rând, fără a putea să te dezlipeştide panglica neîntreruptă de imagini nu cunoaşte nimic din vraja micii ferestruici. Totdeauna acolo se petrece ceva mai grozav decât în viaţă. Aceasta este hipnoza televizuală la a cărei lumină ardem ca nişte fluturi pe lamp”.
Lui Bruckner, un adevarat filosof al vietii traite „pe bune”, ii repugna toate dramoletele, toate conflictele culturale (printre care si cel dintre femei si barbati), toata „nebunia” muncii pana la epuizare, fara momente de relaxare, din societatile avansate din punct de vedere economic. La fel de mult ii displace insa si victimizarea sau dramatizarea, fie ca vine vorba despre categorii sociale sau chiar de popoare. El ataca tentatia de martirizare a unor natiuni care, mentionand abuzuri din trecut, cred ca au dreptul sa se comporte crud in prezent. Cel mai bun exemplu pe care il da Bruckner aici e poporul sarb, care in anii 90 a insangerat o multime de popoare inconjuratoare, mai ales pe albanezii kosovari. De altfel, Bruckner e cunoscut ca un om care a sustinut – lucru extrem de rar printre filosofii francezi – interventiile armate impotriva unor dictatori sangerosi, fie ca a fost Slobodan Milosevici in Iugoslavia (Serbia), fie ca a fost Saddam Hussein in Irak. Un om foarte decis, am putea spune. Cum decise sunt si scrierile lui – directe, fara cel mai mic ocolis, atacand exact ceea ce vede ca fiind punctele „nevralgice”, care ne fac slabi, ai societatilor noastre post-industriale, dominate de mirajul abundentei.
„Popoarele din Sud şi Est ne invidiază pentru un singur lucru: nu e vorba de drepturile omului, de democraţie şi cu atât mai puţin de rafinamentul culturii noastre, ci numai de plenitudinea materială şi reuşitele tehnologiei noastre. Infernul călduţ al ţărilor noastre „infectate de bunăstare” este un vis paradisiac pentru milioane de oameni”, scrie Bruckner. In mare parte adevarat, nu-i asa?
Citeste, asadar, „Tentatia inocentei”, mai ales daca esti o persoana inteligenta, preocupata sa inteleaga nu doar lumea de azi, cu toate bunele, relele si ciudateniile ei, dar si ziua de maine. E garantat ca o vei termina si mai inteligent. Un castig mare pentru un pret mic, am putea spune, fara teama de a gresi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.