Trei Intr-o Barca – Jerome K. Jerome

Trei Intr-o Barca – Jerome K. JeromeThree Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog), a aparut in 1889, fiind cartea care i-a adus lui Jerome Klapka Jerome primul succes, un succes enorm, pe care nu-l va mai atinge cu niciuna din operele sale ulterioare, dintre care totusi am apreciat Eu si ai mei (They and I).

Dupa cum spuneam, cartea a beneficiat de un succes nebun, prima editie vanzandu-se in peste 200.000 de exemplare, pana in 1909, cand a aparut editia a doua. Cartea a fost tradusa in mai multe limbi, devenind un succes international.

Fiind initial gandita ca un ghid al Tamisei, pentru excursii cu barca, foarte populare la sfarsitul epocii victoriene, intre Kingston si Oxford, Trei Intr-o Barca a devenit un boom de piata datorita umorului extraordinar de placut, universal si fara varsta. Scritura e savuroasa, majoritatea glumelor fiind atat de potrivite zilelor noastre, incat pare aproape de necrezut ca au fost scrise in secolul XIX.

J (autorul), impreuna cu doi prieteni, George si Harris, plus cainele fox-terrier Montmorency (care este singurul personal fictiv dintre protagonistii cartii) dupa o jumatate de ora in care si-au povestit fiecare, unul altuia bolile, hotarasc ca au nevoie de odihna si o schimbare totala de mediu, ca atare hotarasc sa faca o excursie pe Fluviu (Tamisa).

Three Men in a Boat, film still from 1956
De aici, umorul debordeaza din scrierea lui J, cele mai notabile capitole fiind amintirea unchiului Podger atarnand tabloul, uleiul de parafina, povestea bucatii de branza, scena impachetatului…

 

“Ambitia lui Montmorency in viata este sa ti se incurce printre picioare si sa fie ocarat.
Si-a facut aparitia si s-a asezat pe diverse lucruri, chiar cand cei doi voiau sa le impacheteze, si a actionat cu convingerea ferma ca atunci cand George si Harris intindeau mana dupa ceva, acel ceva era botul lui rece si umed.

Si-a bagat o laba in gem, a declarat razboi linguritelor, a pretins ca lamaile erau sobolani, s-a bagat in cos si a ucis trei dintre ei inainte ca Harris sa-l atinga cu tigaia.

Harris a spus ca eu il incurajam. Nu-l incurajam deloc, un caine ca acesta nu are nevoie de incurajare. Pacatul natural, originar, cu care s-a nascut, este cel care-l determina sa faca astfel de lucruri.”

Jerome-k-jerome

 

In mod cert, Trei Intr-o Barca este unul dintre cele mai bune carti umoristice pe care le-am citit vreodata.

Nu-mi amintesc sa ma fi trezit razand singur de prea multe ori, citind vreo carte, dar pe cuprinsul calatoriei celor patru mi s-a intamplat frecvent.

Nu degeaba a fost declarata, in Esquire, a doua carte umoristica a tuturor timpurilor.

Detalii despre editia in limba romana, gasiti aici.

Vezi detalii

Leave a Reply