Socanta? Foarte bine scrisa? Vulgara? Tulburatoare?
E greu sa caracterizezi scurt o carte precum “Tropicul cancerului” a lui Henry Miller, una din cele mai controversate lucrari scrise vreodata, care a fost interzisa pentru multi ani de instanta chiar in America, “patria celor liberi”. Si patria autorului, printre altele.
Motivul? Obscenitate. Si zau ca ai parte de asa ceva. Mult sex, multe expresii la limita dintre vulgar si dezgustator, multe lucruri pe care, poate, ai fi preferat sa nu le citesti. Dar totul are si o parti foarte bune, interesante, atragatoare sau cum vrei tu sa le numesti, asta pentru ca “Tropicul cancerului” e o carte care se citeste oricum, dar se intelege in functie de cine esti.
Cea mai buna parte e faptul ca e scrisa de Henry Miller, acest maestru al jocului cuvintelor, acest om ce reuseste sa-ti transmita senzatiile lui – sau sa te socheze cu el – cum putini alti autori pot reusi sa o faca.
E o carte a libertinajului absolut, scrisa la persoana intai, care descrie – mai mult sau mai putin exact (e semi-autobiografica)- aventurile lui Miller, in special in Parisul interbelic, fermecatorul Paris interbelic, un adevarat melanj de tipologii si experimente umane duse mult mai departe decat ar fi permis morala epocii.
E, in acelasi timp. si cartea frustrarilor lui, a ceea ce se ascunde dincolo de aceste comportamente si de aceste cuvinte, e cartea durerilor lui sufletesti pe care si le ineaca intr-un ocean de placeri, nepasare si dispret.
E o carte cu un singur erou implicit, autorul, dar fara vreun erou real. Miller e, de fapt, profilul antieroului, nu are nimic din romantismul raufacatorilor totusi fermecatori. E orice, numai asta nu. El contesta practic totul in aceasta carte, in primul rand conventiile sociale. De fapt, zguduie conventiile sociale ca niciun alt. Si zguduie si conventiile literare, scrie cum nimeni n-a mai scris pana atunci.
Pentru anii ’30, e un adevarat “deschizator de drumuri”, admirat chiar si de alti scriitori uriasi ai acestui secol. Unul din ei este marele George Orwell, care a recomandat tuturor sa citeasca aceasta carte.
De unde numele de “Tropicul cancerului”?
In cuvintele autorului: E fiindca pentru mine cancerul simbolizeaza boala civilizatiei, punctul final al caii gresite, necesitatea de a schimba cursul radical, de a lua-o de la zero”.
De a nu tine cont de nimic, cu alte cuvinte. Si Miller chiar nu tine cont de ceva in aceasta carte.
Primul sfat care imi vine in minte e sa o citesti. Depinde insa cine esti, depinde de standardele tale morale, de toleranta la lucruri ce unora le par revoltatoare si mai depinde si daca vrei o carte bine structurata, la modul clasic. Pentru ca “Tropicul cancerului” nu este asa ceva. E o “nebunie” de carte, una plina de obsesii sexuale, dar si una care a schimbat mentalitati.
Pentru unii, “Tropicul Cancerului” va merge prea departe, va fi prea mult. Daca ai insa “stomac” si esti curios de ce aceasta carte a avut un asemenea impact, n-o rata!
O gasesti AICI.
[…] in America din cauza faptului ca era considerat imoral, si acest “Tropic”, al doilea dupa “Tropicul Cancerului” este […]