Cartea asta te uimeste si te captiveaza la fiecare clipa. Atat de mult incat te intrebi de ce autorul ei nu este inca unul dintre “titanii” literaturii mondiale. Poate pentru ca acesta, spaniolul Carlos Luis Zafon, este in viata si relativ tanar, avand abia 50 de ani. “Umbra vantului” e greu de definit – este ea un thriller, un roman psihologic, un mix? Nu conteaza foarte mult. Ceea ce conteaza este faptul ca e greu de crezut ca, atunci cand il iei in mana, il mai poti lasa jos din mana. Daca lucrezi, in timpul serviciului s-ar putea sa te gandesti doar la cum sa ajungi mai repede acasa pentru a incepe sa citesti de unde ai fost nevoit sa lasi lectura. Da, atat este de captivanta, de inteligent construita, atat de bine curge. Nici macar nu-ti dai seama ca citesti ceva, te simti de parca esti tu, acolo, in mijlocul actiunii. Nu simti nevoia sa mai citesti o data pentru a intelege ce voia sa spuna, sa te incrunti sau sa faci altceva. Pur si simplu, e o carte care se traieste.
Actiunea se desfasoara in Barcelona, Spania, in anii de dupa Al Doilea Razboi Mondial. O carte intitulata tocmai “Umbra vintului”, pe care un baiat pe nume Daniel si-o alege dintr-un loc denumit “Cimitirul Cartilor Uitate”.
Ce se intampla de atunci incoace iti taie adesea respiratia. Cu ajutorul cartii, Daniel descopera o multime de detalii fascinante din viata unor oameni, ba chiar ajunge si el sa traiasca pericolul, mai ales ca, pe masura ce trec anii, el sa straduieste sa desluseasca misterul ei si, mai ales, de ce exista un om care distrugea toate lucrarile scrise de autorul acesteia, Julian Carax. De ce? Ce s-a intamplat cu acesta? De ce il influenteaza atat de mult?
Avem crime, avem suspans, avem o poveste care se dezvaluie treptat, ca un roman politist de cea mai buna calitate. Rar gasesti o carte care sa le aiba pe toate acestea la un loc!
Nu degeaba aceasta l-a propulsat pe Zafon in topul celor mai cititi autori ai inceputului de secol XXI, cunoscand un succes fenomenal – peste 15 milioane de exemplare vandute. Cum ea a iesit pe piata abia in anul 2001 si continua sa fie la fel de vanduta, putem spune ca avem in fata una dintre cele mai populare carti din toate timpurile. La cativa ani dupa, scriitorul spaniol a scris si o continuare (de fapt o carte in care actiunea e precursoare celei din “Umbra vintului”), numita “Jocul ingerului”, si ea extrem de bine primit de public. Iarasi, nu e de mirare! Vei intelege si tu de ce si vei aprecia stilul de a scrie pe care il are unul dintre cei mai buni scriitori europeni, Carlos Ruiz Zafon.
Asadar, daca ai ocazia, cumpar-o fara sa stai pe ganduri! Va fi, daca nu cea mai interesanta carte pe care ai citit-o, sigur intr-un top foarte restrans. Si va merita fiecare banut pe care il vei da pe ea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.