O carte cat o condamnare la moarte. O carte a carei insemnatate a depasit cu mult valoarea sa literara. Ce face “Versetele satanice”, de Salman Rushdie atat de deosebita, de controversata, de curajoasa si, mai ales, de periculoasa? Ei bine, a doua povestire din aceasta carte, cea in care autorul vorbeste de “profetul Mahound”, o aluzie cat se poate de clara la Profetul Mahomed al musulmanilor, actioneaza necontrolat in baza ispitei lui Saitan (diavolul).
Desi o opera de fantezie, asta a starnit furia multor musulmani din toata lumea, ba chiar a starnit nemultumiri si printre adeptii altor religii, mentionate si ele mai mult sau mai putin direct in aceasta carte. In Iran, tara condusa si acum, ca si in 1988 (anul lansarii cartii) de un regim politico-religios musulman, Liderul Suprem, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa (edict religios) prin care Rushdie poate fi ucis pentru insulta adusa religiei islamice. S-ar putea sa fi contat si faptul ca se face aluzie la Khomeini insusi in aceasta carte. Oricum, de atunci incoace autorul a trebuit sa traiasca sub protectia politiei, iar mai multi oameni din diverse tari care au participat la traducerea sau distributia cartii au murit in atacuri legate de aceasta controversa. Din punctul asta de vedere, Salman Rushdie a creat o adevarata carte-simbol, carte a controverselor care nu s-au sfarsit nici azi, ba chiar au luat o mare amploare la inceputul secolului XXI, odata cu invaziile americane in Irak si Afganistan, dar si cu escaladarea populismului anti-musulman in Europa Occidentala.
Cu toatea astea, scriitorul britanic nascut in India nu a avut aceasta intentie, conform propriilor declaratii. El a dorit doar sa scrie o carte despre dezradacinarea indienilor in Marea Britanie, subiect care ii este, desigur, foarte cunoscut.
Protagonistii initiali sunt Gibreel Farishta si Saladin Chamcha, doi indieni plecati pentru mai mult timp in Insulele Britanice si care vor sa revina acasa.
Povestea lor si povestile care decurg din a lor sunt pline de realism magic, dar nu unul moderat, precum in cartile celor mai multi autori sud-americani, ci HARD, cu mult accent pe magic. Spre exemplu, la inceputul cartii avionul in care sunt cei doi explodeaza, iar ei zboara si vorbesc intre ei. Nu actiunea aiuritoare, venita dintr-o cascada a imaginatiei si care cere sa fii cititor adevarat pentru a o intelege, e cea care da reperul cartii, ci simbolistica ei extraordinara, capitol la care Salman Rushdie e maestru.
De aceea, dincolo de controverse, “Versetele Satanice” e ALTCEVA in literatura contemporana, ceva ce merita citit fie si doar pentru a-ti deschide mintea.
Cine este Salman Rushdie
Viata lui Rushdie e aproape la fel de interesanta precum sunt cartile sale. Nascut si crescut in India, intr-o familie de musulmani, a studiat in Marea Britanie, apoi a lucrat in Pakistan (considerat un stat inamic al tarii sale), dupa care a revenit in Regatul Unit. Aici a lucrat ca si copywriter pentru faimoasa agentie Ogilvy&Mather inainte de a “exploda” in lumea literara. Ramane si azi una din cele mai cunoscute (si contestate) personalitati literare ale lumii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.