12 ani de sclavie – Solomon Northup, publicat la Meteor Press

12 ani de sclavie – Solomon Northup, publicat la Meteor PressCartea eveniment: 12 ani de sclavie – Solomon Northup

Ajuns la al doilea tiraj, volumul “12 ani de sclavie” acaparează tot mai mult publicul cititor, dornic, pe de o parte, să descopere evenimentele dramatice care s-au derulat pe parcursul celor 12 ani petrecuţi de autor pe plantaţiile din Sud în cele mai copleşitoare condiţii; iar pe de altă parte, curios să surprindă în lectură emoţiile sugerate de filmul omonim, câştigător al Premiului Oscar la secţiunea “cel mai bun film de lungmetraj” şi la secţiunea “cel mai bun scenariu”.

“12 ani de sclavie” este poate cea mai importantă relatare despre sclavie scrisă vreodată, reprezentând o frescă a experienţei umane dusă până la extremele supravieţuirii.

În perioada 03.03.2014 – 15.03.2014, puteti achizitiona cartea cu o reducere de 25%, de pe site-ul editurii, www.meteorpress.ro.

12 ani de sclavie cop2

Cartea “12 ani de sclavie” poate fi considerata o monografie a vietii sclavilor americani din Sudul de dinaintea razboiului de secesiune, plina de  detalii relatate direct de la sursa, de catre unul dintre oamenii care au cunoscut-o pe propria piele. Nu este o carte care sa exceleze prin stil, fiind scrisa de un om cu educatie medie, fara talent literar deosebit, dar este cu atat mai valoroasa, prin expunerea nuda si deloc romantata a societatii sclavagiste americane.

Ecranizarea a castigat Oscar Academy Award 2014, fiind primul film din istorie, cu un regizor de culoare, care castiga acest premiu. Filmul a mai castigat doua statuete, prin Lupita Nyong’o si John Ridley.

12 ani de sclavie – Solomon Northup

Povestea lui Solomon Northup, cetăţean al statului New York, răpit în Washington City în 1841 şi salvat în 1853, de pe o plantaţie de bumbac de lângă Râul Roşu, în statul Louisiana

12 ani de sclavie este poate cea mai importantă relatare despre sclavie scrisă vreodată, readusă în atenţia publicului larg prin filmul omonim, regizat de Steve McQueen şi câştigător a numeroase premii. Filmul are 9 nominalizări la Oscarurile ce se vor decerna pe 2 martie 2014.

Northup prezintă detaliile vieţii din statele sclavagiste americane şi conferă personalitate şi profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotrivă sclavi şi stăpâni de sclavi.

Solomon Northup a fost negru, născut om liber în statul New York, unde a fost educat şi a devenit un violonist iscusit. Atras în Washington cu promisiunea angajării ca muzicant într-un spectacol, el a fost drogat şi s-a trezit într-un ţarc pentru sclavi, de unde a fost vândut în Sud şi a trăit 12 ani ca sclav. Evenimentele relatate de el sunt copleşitoare: cumpărarea sclavilor, biciuirile, vânătoarea cu câini a fugarilor, siluirea femeilor care atrăgeau ochii stăpânilor şi truda necontenită. Un detaliu relevant: o sclavă culegea zilnic 250 de kilograme de bumbac, în fiecare zi din viaţa ei, şi nu primea niciun fel de plată!

Povestea lui Solomon este de suferinţă şi disperare intensă; el exprimă foarte elocvent tot ce a văzut şi a simţit pe pielea lui şi tot ce nu mai putea să uite vreodată, oricât de mult şi-ar fi dorit. Când a întâlnit oameni care au fost buni cu el, i-a lăudat cu obiectivitate şi i-a reamintit cititorului că nu toţi cei din instituţia sclaviei sunt cruzi. Iar când a întâlnit cruzime, nu s-a ferit s-o descrie şi în acelaşi timp să remarce că sistemul sclaviei o perpetuează de-a lungul generaţiilor.

Filmul are 108 premii si 148 nominalizari: (http://www.imdb.com/title/tt2024544/awards?ref_=tt_awd).

9 nominalizări la Oscar pentru filmul „12 ani de sclavie”:

Cel mai bun film;
Cel mai bun actor în rol principal – Chiwetel Ejiofor;
Cel mai bun actor în rol secundar – Michael Fassbender;
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Lupita Nyong’o;
Cel mai bun scenariu adaptat – John Ridley;
Cel mai bun regizor – Steve McQueen;
Cel mai bun montaj – Joe Walker;
Cele mai bune costume – Patricia Norris;
Cel mai bun design de producţie – Adam Stockhausen şi Alice Baker.

 

2 Comments

  1. […] Dam startul unui concurs sponsorizat de Editura Meteor Press, al carui premiu va consta in cartea “12 ani de sclavie“. […]

  2. […] Oscarului 2014 este filmul 12 ani de sclavie – Solomon Northup, ecranizare a romanului omonim publicat in Romania de Editura Meteor Press. 12 Years a Slave – Producatori: Brad Pitt, Dede […]

Leave a Reply