Agatha Christie Carti

S-a nascut in Anglia, a avut o copilarie fericita, o tinerete modelata de o casatorie esuata, o viata personala cu esecuri si impliniri, un destin marcat de o disparitie misterioasa si de o revenire spectaculoasa la viata. A luat parte la razboi, lucrand pe rand intr-un spital, apoi intr-o farmacie, a calatorit mult si a cunoscut fascinanta lume a Orientului Mijlociu, a gustat din bucuriile si din tristetile vietii.

Toate acestea, completate de talentul si de capacitatea de a intelege psihologia oamenilor, i-au influentat si i-au modelat cariera exceptionala de scriitoare de romane politiste. Este vorba despre cea care a fost supranumita Regina Crimei, nimeni alta decat scriitoarea de origine engleza Agatha Christie.

Palmaresul sau este impresionant. A publicat 80 de romane si nuvele, 19 piese de teatru, a vandut peste 2 miliarde de exemplare din cartile sale, a fost citita in peste 100 de tari si tradusa in 56 de limbi. Toate acestea nu au trecut neobservate! Cartea Recordurilor a clasat-o pe Agatha Christie ca fiind, alaturi de William Shakespeare, cel mai vandut autor al tuturor timpurilor.

Nu doar pasionatii de literatura politista au citit cartile scriitoarei Agatha Christie, nu doar impatimitii scenelor invaluite de mister au aflat cine este detectivul Hercule Poirot, nu doar amatorii de romane fictiune criminala au cunoscut-o pe Miss Jane Marple. Fenomenul literar numit Agatha Christie este unul global, a carui amploare s-a concretizat prin numeroase primii, prin recunoasterea si aprecierea la nivel mondial, prin dorinta si reusita de ecranizare a cartilor sale.

Opera semnata Agatha Christie este fabuloasa. Stilul sau inconfundabil aduce la suprafata un fir narativ incarcat de mister si sustinut de o veritabila documentare psihologica. O parte dintre romanele sale sunt inspirate din experienta Primului Razboi Mondial pe care a trait-o, o alta parte este initiata pornind de la decorul locurilor care au impresionat-o, incepand cu oraselul natal, Devon si continuand cu itinerariile calatoriilor facute alaturi de cel de-al doilea sot in intreaga lume.

Am putea afirma ca operele sale au o reteta comuna, aceea a dezlegarii misterului unei crime, printr-o investigatie foarte bine pusa la punct, insa acest punct de vedere este destul de superficial. O formula de baza repetata nu ne-ar putea face sa ne simtim atasati de fiecare roman al sau atunci cand il citim, sa nu putem practic sa il lasam din mana pana cand nu descoperim adevaratul criminal prin ochii inventivului detectiv Hercule Poirot sau al captivantei Miss Jane Marple.
Printre cele mai citite romane scrise de Agatha Christei se numara, cu siguranta, Crima din Orient Express, Crima de la Vicariat, Moarte pe Nil (romane ecranizate), O crima anuntata, Martorul Mut.

Desi marele succes al Agathei Christie a fost adus de scrierile politiste, autoarea a cochetat si cu altfel de genuri. A creat cateva romane de dragoste, poezii, o carte pentru copii si doua autobiografii. Mai putin cunoascut despre Agatha Christie este si faptul ca era pasionata de golf, ii placea sa cante la pian si adora sa manance mere. O descoperire recenta a adus la iveala ca scriitoarea a experimentat surfingul, intr-una dintre calatoriile sale in Africa de Sud, fiind in 1922 printre primii surferi din Marea Britanie.

 

Crima din Orient Express – Agatha Christie

Agatha Christie Carti 24/07/2014 at 3:32 pm

Probabil una din cele mai cunoscute, mai interesante, mai bine ticluite romane politiste scrise vreodata. Asa putem caracteriza “Crima din Orient Express”, scrisa de cea mai mare autoare de lucrari din aceasta categorie, britanica Agatha Christie. Cartea a stat si la originea unui film politist cu acelasi nume, un adevarat […]

Read more ›
Moarte in Nori – Agatha Christie

Moarte in Nori – Agatha Christie

Agatha Christie Carti 02/02/2014 at 11:20 pm

Suferind de rau de avion, Hercule Poirot, binecunoscut personaj creat de Agatha Christie, se trezeste in miezul unei crime aparent imposibil de realizat. O batrana camatareasa, mademoiselle Giselle, este ucisa de o sageata otravita, aparent trimisa cu ajutorul unei sarbacane. In avionul cu pricina calatoreau doar zece pasageri, impreuna cu […]

Read more ›
Cum Bate Valul – Agatha Christie

Cum Bate Valul – Agatha Christie

Agatha Christie Carti 17/01/2014 at 3:27 pm

Romanul “Cum bate valul” face parte din seria Poirot si are o actiune destul de fragmentata, care merge pe cateva planuri iscusit ingemanate de catre Agatha Christie. Totul se invarteste in jurul banilor lui Gordon Cloade, afacerist de succes ajuns la varsta la care, pentru o fata tanara precum Rosaleen Underhay, […]

Read more ›
Ceasurile – Agatha Christie

Ceasurile – Agatha Christie

Agatha Christie Carti 29/12/2013 at 1:52 pm

Facand parte din seria avandu-l protagonist pe celebrul detectiv belgian Hercule Poirot, romanul Agathei Christie prezinta doua planuri narative; primul, al unei crime inexplicabile, in care un barbat neidentificat este gasit injunghiat in casa domnisoarei Pebmarsh (o femeie oarba si in varsta). Trupul este descoperit de o tanara dactilografa, Sheila Webb, […]

Read more ›