J.D. Salinger Carti

Odata cu romanul “De veghe in lanul de secara” s-a nascut un nou nume mare in randul scriitorilor americani, J.D.Salinger. Desi nu acesta a fost inceputul carierei sale de autor, fara indoiala este cea mai importanta si mai cautata opera a sa. Ce are atat de special acest roman?

Romanul expune povestea lui Holden Caulfield, un adolescent internat intr-un spital de boli mentale si rememorarea unei scurte perioade din viata acestuia cuprinse intre sfarsitul celui dintai semestru scolar si vacanta de iarna. Dincolo de acest rezumat sumar si incomplet, se regaseste, insa, o intreaga viziune despre nevoia de regasire, despre singuratate si despre lucrurile esentiale pe care le traim. Nu povestea in sine a adolescentului care nu doreste sa se maturizeze este captivanta, ci trairile sale, care sunt trairile fiecaruia dintre noi la un moment dat.

In ansamblu, “De veghe in lanul de secara” este o carte pentru adolescenti, insa ea poate fi citita cu interes la orice varsta. Intelesurile sale si intrebarile pe care le trezeste sunt considerabil influentate de etapa vietii in care este descoperit acest roman. Concluziile povestii lui Holden au impact diferit la orice varsta, la fel cum singuratatea si frustrarea sunt particulare fiecarei persoane.

“De veghe in lanul de secara” este mai mult decat un roman, este o lectura care dezvaluie sensuri ale vietii, care ne vorbeste despre temeri, despre singuratate, despre angoase si frica, despre esecuri. Din acest motiv, dar si deoarece este perceputa ca avand un limbaj neadecvat, acest roman a starnit numeroase controverse, a fost considerat ca incurajeaza atitudinea antisociala si a facut parte dintre cele mai cenzurate carti din Statele Unite.

Lansand de-o parte romanul “De veghe in lanul de secara” si controversele care l-au marcat de-a lungul timpului, este important sa aflam ca opera lui Sallinger nu se limiteaza la aceasta scriere. Din palmaresul sau fac parte “Noua povestiri”, “Franny si Zooey”, “Dulgheri, inaltati grinda acoperisului”, “Seymour: o prezentare”, traduse si editate si in limba romana, dar si alte lucrari, povestiri, scrieri.

Dintre acestea, remarcam primirea cu entuziasm pe piata a cartii “Noua povestiri”, dar si viziunea deosebita a celor doua proze “Franny si Zooey”, remarcabila prin ideile despre copiii supradotati care subliniaza ca dezvoltarea este posibila doar prin cunoastere de sine si prin cunoastere intelectuala, ambele venind in sprijinul cresterii talentului si a intelepciunii, nu pentru a te realiza profesional.

In perioada in care a renuntat la expunerea sa publica, Sallinger a scris opere, unele nepublicate inca, fapt care trezeste interesul si curiozitatea cititorilor.

Dincolo de opera sa, (Jerome David) J.D Sallinger s-a remarcat prin discretia de care a dat dovada, pana la extrem, in cele peste cinci decenii de izolare. Atentia publica l-a interesat mai putin pe Sallinger, tocmai de aceea, desi succesul sau a fost impresionant, mai ales datorita romanului “De veghe in lanul de secara”, a preferat sa scrie fara sa se gandeasca la impactul mass-media sau la publicarea sa.

Cu toate acestea, si astazi, la peste 90 de ani de la nasterea sa, cartile semnate J.D Sallinger sunt cautate cu interes de cititori.

 

De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger

De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger

J.D. Salinger Carti 18/01/2014 at 1:29 pm

De departe cea mai buna carte a lui J.D Salinger, “De veghe in lanul de secara” e o candidata probabila pentru titlul de “capodopera a literaturii universale”, asa cum multi o descriu. Eroul ei, Holden Caulfield, nu e “tare”, nu e un erou, nu e nici macar un tip foarte […]

Read more ›
Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare – J. D. Salinger

Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare – J. D. Salinger

J.D. Salinger Carti 28/12/2013 at 3:32 pm

Parte din seria avand protagonista familia Glass (formata din doi fosti actori de vodevil si copiii lor:  Seymour, Buddy, Boo Boo, Walt, Waker, Zooey, si Franny) prima dintre nuvele, Dulgheri, inaltati grinda acoperisului, prezinta circumstantele nuntii lui Seymour, inadaptabilitatea geniului vazut prin ochii vulgului, cu accente penduland de la umor savuros […]

Read more ›