Sigmund Freud Carti

Sigmund Freud nu este doar initiatorul psihanalizei. Mostenirea sa este mult mai vasta in domeniul psihologiei, incluzand teorii esentiale despre personalitate, sexualitate si tratarea problemelor psihologice prin discutie.

Cum a ajuns Sigmund Freud de la copilul dintr-o familie numeroasa de evrei din Freiberg la medicul neuropsihiatru de exceptie care a pus bazele psihanalizei si i-a dezvoltat cele mai importante concepte?
A avut o copilarie fara privilegii financiare, dar o familie care i-a apreciat capacitatile de gandire si de studii si l-a sustinut. Cu ajutorul familiei a putut studia, astfel incat se spune ca toti cei zece frati ii respectau programul de invatatura. A fost preferatul mamei sale si asta l-a influentat mai apoi in alegerile viitoare. Precoce de mic la invatatura si perseverent la studiu, la terminarea scolii stia deja sase limbi straine (greaca, latina, ebraica, germana, franceza si engleza).

A studiat medicina la Universitatea din Viena si a aprofundat, pe rand, mai multe ramuri ale domeniului (psihiatrie, dermatologie, neuropatologie). A urmat practica alaturi de nume cunoscute din medicina si propriul drum catre lansarea unor teorii care au marcat psihologia.

Sigmund Freud a pus bazele scolii psihologice de psihanaliza, a scris lucrari importante in domeniu si a lansat idei controversate pana astazi. Multe dintre conceptele studiate de el au fost testate sau aprofundate in cadrul sedintelor de terapie din cabinetul sau privat de psihiatrie din Viena. A sustinut cursuri, precum cele de la Universitatea Clark, a initiat si a practicat terapia prin discutie, a definit termeni diversi precum mecanismele de aparare, instinctul, simbolistica viselor, consecintele exprimarii sau nu a dorintelor sexuale.

Lucrarile sale de specialitate contin teorii care au rezistat pana azi, dupa mai mult de 150 de ani de la nasterea lui Sigmund Freud, datorita fundamentelor sale foarte bine documentate teoretic si practic. Cel mai important studiu prin noutatea subiectului este Interpretarea viselor.

Capacitatea deosebita de a analiza comportamente, de a studia personalitati, de a identifica notiuni esentiale pentru psihologie si studiul continuu l-au ajutat sa dea nastere unor teorii controversate. Si-a atras pareri contradictorii din cauza insistentei sale asupra sexualitatii si a legaturii dintre sexualitate si subconstient.

Ultimii ani din viata si i-a petrecut in suferinta din cauza unei boli necrutatoare care il chinuia, insa niciodata nu a renuntat la studiile sale privind comportamentul uman si pornirile acestuia.
Mai putin stiut despre Freud este ca a avut 10 frati in familie, dar si frati vitregi, doi dintre acestia fiind de o varsta cu mama sa. Astfel se poate explica si implicarea sa in studiul anumitor teme precum complexul lui Oedip.

Sigmund Freud era fumator. Desi ultimii 16 ani din viata a luptat impotriva cancerului, nu a renuntat la viciul sau. Nici boala, nici cele peste 30 de operatii suferite pentru vindecarea bolii nu l-au convins ca tutunul este un dusman aprig.
Nu s-a numit tot timpul Sigmund. Pana la 21 de ani numele sau a fost Sigismund Schlomo Freud.

Cu o viata marcata de o studiu continuu si incercata de boala, Sigmund Freud, ramas in istorie ca fiind parintele phihanalizei, a incetat din viata la 83 de ani, dupa un an petrecut ca refugiat in Londra, din cauza persecutiei naziste.

 

Psihopatologia vietii cotidiene – Sigmund Freud

Psihopatologia vietii cotidiene – Sigmund Freud

Sigmund Freud Carti 21/10/2016 at 10:47 am

Una din cartile esentiale scrise de marele neurolog si psihanalist austriac Sigmund Freud, “Psihopatologia vietii cotitiene (despre uitare, greseala de vorbire, superstitie si eroare) este una din cele mai bune lucrari pe care le vei citi vreodata despre intelegerea micilor “dereglari” din viata ta. De unde vin greselile, balbaielile, fricile […]

Read more ›

Despre psihanaliza – Sigmund Freud

Sigmund Freud Carti 10/03/2015 at 12:29 pm

Toti cei care stiu ceva despre marele neurolog austriac Sigmund Freud cunosc si faptul ca el a lasat mostenire lumii ceva remarcabil – a fondat domeniul psihanalizei, prima mare metoda moderna din psihologie si psihopatologie. Vorbim despre una dintre marile personalitati ale istoriei omenirii, a carui opera a ajutat, indirect, […]

Read more ›

Despre vis – Sigmund Freud

Sigmund Freud Carti 26/06/2014 at 10:47 am

Exista un motiv foarte serios care sa te convinga sa citesti “Despre vis” a lui Sigmund Freud. Cartea celui care a inventat practic psihologia moderna prin disciplina psihanalizei este o versiune prescurtata, pentru public, a monumentalei sale opere, “Interpretarea viselor”, care e mult prea mare si prea tehnica pentru cei […]

Read more ›