Neagu Djuvara Carti

Un istoric aparte si un om care, asa cum il descrie Andrei Plesu “a trecut prin tot”, de la maturizare intelectuala prin studiu si practica la experienta razboiului, de la bogatie la saracie si la exil, de la anonimat la succes. Are pareri indraznete, este distins si cordial, este un exemplu atat ca om, cat si ca istoric.
Prin cartile sale, Neagu Djuvara da o alta dimensiune istoriei deoarece poate povesti ca nimeni altul. Istoricul Djuvara este “cel mai bun” povestitor, ne spune Gabriel Liiceanu, insa aceasta calitate o putem sesiza lesne din lectura cartilor sale.

Are un palmares vast, carti in romana si in franceza, carti istorice scrise cu un stil particular al detaliilor si al povestirii.

Experienta celor doua razboaie mondiale, Razboiul Rece si revenirea in tara sunt subiectul unei carti de exceptie, intitulata “Amintiri din pribegie”. Impactul pe care l-au avut redescoperirea tarii imediat dupa comunism, regasirea cu romanii dupa 45 de ani asigura acel interes care captiveaza total cititorul.

A scris “O scurta istorie ilustrata a romanilor”, “Intre Orient si Occident”, “Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”, pregateste inca noi proiecte si ne incanta cu interviuri despre viata si opera sa.

Cine vrea sa inteleaga mai usor istoria, trebuie sa deschida “O scurta istorie ilustrata a romanilor”, semnata Neagu Djuvara. Cartea ne introduce in minunata lume a imparatilor, a domnitorilor si regilor romani, a politicienilor care au influentat pozitiv sau negativ istoria. Textul este completat de ilustratii care reusesc sa trezeasca interesul autorului pentru cunoasterea trecutului.

Legata de cunoasterea vremurilor apuse este si cartea “Intre Orient si Occident”. Scopul ei ramane acela de a reaminti de unul dintre momentele importante ale istoriei, cel in care Romania s-a orientat spre Occident. Chiar daca volumul este scris mai mult pentru francezi, pentru orientali si mai putin pentru romani, lectura lui este una interesanta. Ceea ce ii da importanta acestui volum este impulsul pe care l-a avut autorul de a scrie. Insusi istoricul declara ca aceasta este singura carte pe care a scris-o din initiativa proprie.

O carte scrisa la Paris, intr-o perioada trista din viata istoricului, este “Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”. Povestea cartii este impresionanta. Neagu Djuvara a inceput sa scrie acest volum la sfatul Irinei Nicolau. A scris in timp ce il veghea pe fratele sau aflat in suferinta.
Succesul a fost remarcabil. Cartea s-a vandut in Romania in peste 60.000 de exemplare, a fost tradusa in sase limbi si citita cu interes atat in tara, cat si in strainatate. Este exemplul unei istorii sincere, este, in definitiv, adevarul despre trecutul romanilor.

Prin cartile sale, Neagu Djuvara transmite o experienta de viata impresionanta, un simt istoric puternic dezvoltat, un talent cum rar intalnim. El insusi poate fi considerat un personaj de carte, care a scris istorie cu fiecare moment trait, care a gustat din amarul razboiului, al pribegiei, al realitatii politice de astazi.
Interesul pentru istorie il regasim viu in fiecare volum al sau, iar talentul de romancier si scriitor reiese din fascinanul mod de a povesti intamplarile care ne apropie de trecut si de adevar.

 

Aromanii. Istorie. Limba. Destin – Neagu Djuvara (coordonator)

Aromanii. Istorie. Limba. Destin – Neagu Djuvara (coordonator)

Neagu Djuvara Carti 04/09/2014 at 11:22 am

Gheorghe Hagi. Nicolae Iorga. Toma Caragiu. Ion Caramitru. Spiru Haret. Anton Pann. Chiar si Gigi Becali. Ce au in comun toti acestia? Au provenienta aromana. Cine sunt aromanii? De unde vin ei? Sa consideram aceasta populatie provenita din zonele muntoase ale Balcanilor ca fiind romaneasca sau sa o consideram o […]

Read more ›

Thocomerius-Negru Voda. Un voivod de origine romana la inceputurile Tarii Romanesti – Neagu Djuvara

Neagu Djuvara Carti 04/06/2014 at 11:16 pm

“Noi suntem romani, noi suntem pe veci aici stapani”. Poate. Insa nu si in trecut. Cartea lui Neagu Djuvara, “Thocomerius-Negru Voda. Un voivod de origine romana la inceputurile Tarii Romanesti”, e revolutionara pentru a ne schimba punctul de vedere. A facut senzatie si a starnit multe controverse in mediile istorice […]

Read more ›

Intre Orient si Occident – Neagu Djuvara

Neagu Djuvara Carti 02/06/2014 at 4:47 pm

De vreo 200 de ani, aspiram spre Occident. Ne imbracam precum occidentalii, ne organizam ca ei, ba chiar incepem sa vorbim ca ei. Insa de vreo 1.000 si ceva ne comportam mai mult ca Orientul. Pe vremea cand in tari nu prea indepartate de noi, din Europa Centrala (incluzand Transilvania […]

Read more ›