Cartea asta te poate lovi. In sensul bun. Sa nu te mire daca, la cateva secunde dupa ce termini “Alchimistul”, de Paulo Coelho, sa iti dai seama ca ceva profund s-a schimbat in tine. Ca lasi de o parte ingrijorari si frici absurde, ca incepi sa te gandesti la lucrurile care conteaza in viata. Ca te simti mai eliberat, chiar. Da, o simpla carte poate face asta.
Personajul cartii, tanarul pastor Santiago, putea sa se numeasca oricum altcumva, sa fie de altundeva sau sa fie femeie, nu asta conteaza. Puteai fi chiar tu. De fapt, la un moment dat vei simti ca esti chiar tu. Ceea ce conteaza e calatoria pe care o face, o calatorie de cunoastere a altor locuri, dar care e de fapt o calatorie de cunoastere a propriului suflet.
In Alchimistul lui Paulo Coelho e vorba despre curajul de a ne urma visele si curajul de a privi in noi.
Iti va placea stilul simplu, fluid, frumos al lui Paulo Coelho. Asta, plus lectura captivanta, te vor face sa “devorezi” cartea asta si, cel mai probabil, sa o termini in aceeasi zi in care ai inceput-o.
Probabil iti va placea si realismul magic specific marilor scriitori sud-americani din ultimele decenii. Spre deosebire de alte carti ale lui Paulo Coelho, aici accentul cade mai mult pe magic, intr-un mod frumos, neinvaziv. Palpitant.
Si inca ceva – carte asta s-a vandut in peste 30 de milioan de exemplare si a fost tradusa in aproape 60 de limbi. Asta trebuie sa spuna ceva.
Marea calatorie a lui Santiago
Cand un tanar cioban din Spanie decide sa plece in Africa de Nord dupa o comoara care i-a aparut in vis, pare o alta carte de aventuri. Nu e asa. E o carte despre marile intrebari ale vietii.
Santiago strabate desertul, face bani, pierde totul, isi revine, trece prin pericole. Totul in timp ce o are in minte pe cea de care s-a indragostit, o tanara tiganca.
Fiecare esec, fiecare succes, fiecare intalnire, mai ales cea cu Alchimistul, inseamna un pas spre autodescoperire. Fie ca ajuta un batran negustor, fie ca traieste in mijlocul triburilor desertului, fie ca e luat prizonier sau ca e aproape sa moara, vei avea mereu senzatia ca nimic nu e pierdut. E precum vechile mituri si povesti, romane de faurire a personalitatii, in care totul “conspira” pentru a-i oferi eroului o lectie de viata. Nu vei simti tensiunea aia aproape dureroasa din alte carti, in care suferi pentru eroul tau. Aici, ai mereu senzatia ca “va reusi”, ai mereu incredere in el. Pana cand iti dai seama, pe masura ce te identifici tot mai mult cu el, ca ai incredere – tot mai multa – in tine.
La sfarsit, Santiago isi gaseste marea comoara. Se gaseste pe el. Gandeste-te ce ai gasit tu dupa ce ai terminat de citit cartea. S-ar putea sa-ti placa.
Alchimistul lui Paulo Coelho poate fi achizitionat de AICI. A fost publicat in 2011 la Editura Humanitas, in Colectia Biblioteca Paulo Coelho.
[…] “Mind blowing”, ar spune americanii despre aceasta carte ce te va zapaci, deruta si captiva de la prima la ultima pagina. “Aleph” a lui Paulo Coelho e diferita de alte carti ale sale prin faptul ca e scrisa la persoana intai. De fapt, asa cum multi critici au remarcat, contine multe similaritati cu acea calatorie initiatica pe care tanarul pastor spaniol Santiago a facut-o intr-una din cele mai celebre carti ale scriitorului brazilian, “Alchimistul“. […]