Gheorghe Hagi. Nicolae Iorga. Toma Caragiu. Ion Caramitru. Spiru Haret. Anton Pann. Chiar si Gigi Becali. Ce au in comun toti acestia? Au provenienta aromana.
Cine sunt aromanii? De unde vin ei?
Sa consideram aceasta populatie provenita din zonele muntoase ale Balcanilor ca fiind romaneasca sau sa o consideram o minoritate inrudita?Neagu Djuvara, el insusi un aroman celebru, a coordonat cartea “Aromanii. Istorie.Limba. Destin”, probabil cea mai interesanta lucrare pe aceasta tema pe care o vei citi.
O multime de personalitati dintre cele mai cunoscute iti vor dezvalui amanunte despre aromani. De la radacinile lor latine pana la puternica influenta slava si mai ales greceasca asupra lor, de la istoria lor innegurata din Peninsula Balcanica pana la migratiile (pentru va vorbim de mai multe valuri) in tarile romane, atat din Evul Mediu pana in perioada de inceput a Romaniei cat si de la celebrele schimburi de populatii din secolul XX, care i-au facut pe multi cetateni romani.
Vlahii, asa cum erau – si inca sunt cunoscuti in Peninsula Balcanica – sunt “urmariti” inca de acum multe aproape doua mii de ani, de la inceputurile romanizarii acestei populatii, trecand prin era bizantina si apoi prin dominatia turceasca si pana in momentul in care destinele li s-au impletit mai puternic cu cele ale romanilor din ce e acum Romania.
Aromanii au fost, pentru tarile romane, apoi Romania, de-a lungul timpului, ciobani sau negustori veniti aici, oameni darji calatorind din Imperiul Otoman sau tarile din sud, dar si obiect de troc politic, atunci cand Romania isi juca rolul de mica mare putere regionala. Ulterior, ei au dat Romaniei o lunga si foarte consistenta serie de mari oameni, care si-au pus amprenta foarte puternic asupra destinului acesteia.
Ce s-a intamplat cu aromanii in perioada moderna? Cum s-au integrat ei in populatia romaneasca? Cum si-au pastrat cultura, atunci cand si-au pastrat-o? Care dintre ei se considera romani si care se considera o etnie, distincta, adica aromani? Cati isi mai vorbesc limba?
Dar cu aromanii ramasi in Peninsula Balcanica? Ce mai sunt ei si cum rezista cultura lor in fata avansului modernitatii si nationalismului? Care mai sunt legaturile dintre ei si cu Romania?
Cartea asta ofera o multime de raspunsuri foarte pertinente si de incursiuni in viata acestei comunitati, de la cele istorice la cele lingvistice. Foarte probabil, pe multe dintre ele nici nu le stiai.
Tocmai de aceea, “Aromanii. Istorie. Limba. Destin” este o lectura ce merita toti banii. Nu e vorba doar de faptul ca vei afla mai multe despre aceasta comunitate, dar vei afla mai multe si despre istoria Romaniei. Totul spus de mai multi istorici de calibru, care iti garanteaza ca afli lucruri serioase, nu mituri si infrumusetari.
Fie ca esti aroman sau nu, te va interesa aceasta lucrare, mai ales datorita stilului foarte accesibil in care e scrisa si care o face usor de parcurs, dandu-ti impresia ca urmaresti o epopee in mai multe episoade. E clar ca ar trebui sa-si faca un loc in biblioteca ta.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.