Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950 – Lucian Boia

Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950 – Lucian BoiaCine au fost membrii celei mai stralucitoare generatii de creiere pe care a dat-o Romania vreodata? Cine erau ei, ca oameni, dincolo de cartile si faptele pe care le-au lasat in urma? “Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950” de Lucian Boia e o adevarata carte-revelatie pentru oricine o citeste. Pentru ca spune adevarul despre unii din cei mai mari scriitori si savanti pe care i-am avut. Cum se adaptau ei acestor doua decenii tumultoase, cum multi dintre ei, altfel stralucitori ca oameni, erau, pe plan politic, colaborationisti ai unor regimuri dictatoriale, fie ca vorbim de cel al regelui Carol al II-lea, de cel legionar, de cel antonescian sau de cel comunist.
capcanele-istoriei-elita-intelectuala-romaneasca-intre-1930-si-1950-lucian-boiaAsta e adevarul – multi dintre ei s-au vandut sau pur si simplu au crezut cu tarie in conducatori tirani sau paranoici. Unii au fost naivi, altii de-a dreptul ticalosi. Iar unii au avut puterea sa reziste si sa tina fruntea sus. Iar finalul acestei generatii de exceptie, dupa Al Doilea Razboi Mondial e unul dramatic – ei au sfarsit fie in inchisori, fie au “pupat picioarele” noilor stapani, comunistii.
Poate putini stiu ca Nicolae Iorga a sprijinit dictatura regala, ca multi “titani” ai culturii precum Mircea Eliade si Emil Cioran au avut tentatii legionare, ca George Enescu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu si multi altii i-au sprijinit pe comunisti sau ca, in perioada interbelica, un curent criminal precum antisemitismul a avut ca adepti nume atat de mari din randurile intelectualitatii.
Istoricul Lucian Boia nu si-a propus sa-i judece cu patima pe vreunul dintre acestia. Din contra, e rece (pe cat poti fi pe un subiect din asta, adica nu in totalitate) si incearca sa lase cititorul sa-i judece.
Trebuie sa fii prevenit, mai ales daca esti un om care le-a apreciat creatiile acestora, ca e greu sa afli ca nu toti erau caractere mari, in ciuda talentului si a ceea ce lasau in urma. Unii dintre cititori vor fi surprinsi, altii vor fi dezamagiti si ii vor vedea cu alti ochi. Dar astia sunt – cu bune si cu rele, ca mai toata lumea.
In afara de continut, insasi autorul e o garantie, un argument in plus pentru care sa cumperi aceasta carte. Lucian Boia e un mare istoric si nu unul oarecare, ci un “vanator de mituri”, unul care are curajul sa spuna direct cum am fost mintiti si manipulati prin intermediul cartilor de istorie si a propagandei diferitelor regimuri politice, dar si adevarul despre noi ca natiune, dincolo de infrumusetarile pe care incearca sa ni le prezinte unii.
Daca vrei genul asta de adevaruri, daca stii ca le poti face fata si, mai ales, daca stii ca iti poti deschide mintea cum numai oamenii inteligenti pot sa o faca, atunci “Capcanele istoriei” e ceea ce iti trebuie. Va fi o adevarata revelatie, mai ales ca e scrisa intr-un stil atat de interesant (asa cum numai Boia stie) incat se deosebeste de mai toate cartile cu subiect istoric.

AICI gasiti lista cu toate cartile publicate de lucian Boia.

 

Vezi detalii

Leave a Reply