Cartea Schimbarilor – Yi JingCartea Schimbarilor este cea mai veche și mai complexă lucrare a spiritualitatii chineze, de aceea, poate cea mai adecvată traducere ar putea fi aceea de scriptura.

Chinezii antici foloseau termenul pentru lucrările fundamentale, semnificația fiind aceea de cale sau rațiune care explică universul uman.

Tradiția conferă părintelui spiritual al Chinei, Confucius, adunarea in carti distincte a tuturor lucrărilor ce compun cele cinci lucrări clasice chinezești.

Cartea Schimbarilor a fost la bază o carte de divinatie, însă atât în forma cat si in continut înglobează gândirea începutului de civilizație a Chinei, îmbogățită pe parcursul mai multor perioade dinastice pana in momentul considerării drept Jing, carte sacră, nemaifiind permise adaosuri sau omisiuni.

Cartea schimbărilor este în același timp o lucrare de filosofie politică și morală.
Ea a reprezentat o sursă comună a confucianismului, taoismului și budismului chinezesc. Pentru intelegerea structurii si esentei civilizatiei Chinei, se cuvine să se pornească de la această carte, care este o veritabilă enciclopedie.

Vezi detalii

Leave a Reply