Facand parte din seria avandu-l protagonist pe celebrul detectiv belgian Hercule Poirot, romanul Agathei Christie prezinta doua planuri narative; primul, al unei crime inexplicabile, in care un barbat neidentificat este gasit injunghiat in casa domnisoarei Pebmarsh (o femeie oarba si in varsta). Trupul este descoperit de o tanara dactilografa, Sheila Webb, care ajunge in casa domnisoarei Pebmarsh pentru o traducere care se va dovedi ca nu-i fusese solicitata.
Era un salon obisnuit, destul de frumusel, totusi excesiv mobilat – ar spune adeptii modernismului. Singurul lucru iesit din comun era numarul impresionant de ceasuri: o pendula ticaind intr-un colt, un ceas din portelan de Dresda pe polita semineului, un ceas patrat, argintiu, pe masa, apoi unul din bronz aurit, modern, pe o etajera din apropierea caminului, iar pe o masuta langa fereastra se afla un ceas micut, de voiaj, intr-o carcasa uzata din piele, pe care statea inscriptionat intr-un colt, cu litere aurii, aproape sterse, numele ROSEMARY.
Al doilea plan al cartii il reprezinta investigatiile agentului secret Colin Lamb in legatura cu o retea de spionaj care parea a-si avea centrul de comanda in aceeasi zona (Wilbraham Crescent).
Planurile se intrepatrund in momentul in care Colin devine martorul iesirii intempestive a dactilografei, din casa in care tocmai descoperise crima. Intre cei doi se infiripa o iubire care creste in intensitate pe masura ce romanul isi deapana filele.
Detectivul belgian, acum pensionat, apare relativ tarziu in actiune, fiind chemat in ajutor de catre Colin Lamb, datorita punctului mort in care ajunsesera investigatiile referitoare la crima. In stilul caracteristic, cu fraze bombastice dar pline de savoare si inteligenta, Hercule Poirot rezolva cazul doar pe calea deductiilor logice, meditand intr-un fotoliu, chiar daca sarpele curiozitatii il determina sa-si paraseasca locuinta de cateva ori.
– Eh, bien, de vreme ce esti prea idiot ca sa ghicesti, iti voi spune. Sunt om, nu-i asa? Pot fi si masinarie, daca se dovedeste necesar. Pot sa ma las pe spate si sa chibzuiesc. Pot sa rezolv problemele si asa. Dar, repet, sunt om. Si problemele implica oameni.
-Si?
– Am venit din pura curiozitate umana, spuse Poirot, incercand sa confere declaratiei un aer demn.
Ceasurile lui Agatha Christie este o carte placuta, cursiva, cu scriitura caracteristica marii doamne a romanului politist. A fost publicata in 1963 la Collins Crime Club, iar in anul urmator in SUA, de catre Dodd, Mead and Company.
Versiunea in limba romana o gasiti aici, publicata fiind de Editura Rao in traducerea lui Alina-Mirela Dumistracuta.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.