Aparuta in 2015, la Editura Meteor Press, bazată pe o poveste adevărată, cartea „Cer de plumb” narează viața de legendă a lui Neus Català, ultima supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Ravensbrück. Autoarea Carme Martí a fost impresionată de curajul acestei femei, care n-a încetat niciodată să lupte pentru a-și face cunoscută povestea – care nu este doar a ei, ci şi a celorlalte 92 000 de femei catalane care au pierit în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cer de plumb – Carme Martí
Născută într-o familie de țărani din Catalunya, Neus avea doar douăzeci și unu de ani atunci când a izbucnit Războiul Civil spaniol. S-a angajat ca asistentă medicală la un orfelinat, dar în scurtă vreme s-a văzut nevoită să ia calea exilului spre Franța, împreună cu cei 182 de copii orfani pe care-i avea în grijă. Acolo s-a alăturat forțelor de rezistență, s-a îndrăgostit fulminant, și-a servit patria de departe și a fost, în cele din urmă, deportată și închisă în lagărele de concentrare Ravensbrück și Holleischen, în care a cunoscut iadul, dar și raiul solidarității umane.
Carme Martí nu face decât să o lase pe Neus Català, acum în vârstă de 100 de ani, să-și depene povestea – uneori amuzantă, mereu emoționantă și, chiar și după atâtea decenii, de-a dreptul cutremurătoare. Titlul, „Cer de plumb”, face trimitere la prima zi în lagăr, acel moment suspendat între viață și moarte după care nimic nu va mai fi la fel.
O carte captivantă, plină de spirit, care se citește dintr-o răsuflare.
Despre autoare
Carme Martí este o autoare de limbă catalană pasionată de reconstituirea unor momente istorice uitate. A publicat romanul „Cer de plumb” în anul 2012, în colaborare cu Neus Català.
Cer de plumb
(titlul original: Un cel de plom)
de Carme Martí
Despre roman
Bazat pe o poveste adevărată, romanul „Cer de plumb” narează viaţa de legendă a lui Neus Català, ultima supravieţuitoare a lagărului de concentrare nazist de la Ravensbrück. Autoarea Carme Martí a fost impresionată de curajul acestei femei, care n-a încetat niciodată să lupte pentru a-şi face cunoscută povestea – care nu este doar a ei, ci mai ales a celorlalte nouăzeci şi două de mii de femei catalane care au pierit în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Născută într-o familie de ţărani din Catalunya, Neus avea doar douăzeci şi doi de ani atunci când a izbucnit Războiul Civil spaniol. S-a angajat ca asistentă medicală la un orfelinat, dar în scurtă vreme s-a văzut nevoită să ia calea exilului spre Franţa, împreună cu cei 182 de copii orfani pe care-i avea în grijă. Acolo s-a alăturat forţelor de rezistenţă, s-a îndrăgostit fulminant, şi-a servit patria de departe şi a fost, în cele din urmă, deportată şi închisă în lagărele de concentrare Ravensbrück şi Holleischen, în care a cunoscut iadul, dar şi raiul solidarităţii umane.
Carme Martí nu face decât să o lase pe Neus Català, acum în vârstă de 97 de ani, să-şi depene povestea – uneori amuzantă, mereu emoţionantă şi, chiar şi după atâtea decenii, de-a dreptul cutremurătoare. Titlul, „Cer de plumb”, face trimitere la prima zi în lagăr; acel moment suspendat între viaţă şi moarte după care nimic nu va mai fi la fel.
Un roman captivant, inteligent, plin de spirit, care se citește dintr-o răsuflare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.