Chemarea ingerului – Guillaume Musso

Chemarea ingerului – Guillaume MussoCu sufletul la gura. Cam asa vei citi, daca esti ca 99% dintre oameni, cartea “Chemarea ingerului”, de Guillaume Musso, unul din cele mai “proaspete” si amuzante carti-thriller pe care le vei citi vreodata. Si cand spun carte-thriller, nu sunt sigur ca am descris-o exact, intrucat ea poate fi la fel de bine si un roman de dragoste.

Oricum, nu incadrarea intr-o anumita categorie da valoare romanului, ci stilul care “curge” frumos, natural al actiunii, situatia incurcata si amuzanta care ii da nastere si modul surprinzator in care se dezvolta aceasta, de la romantic-usurel la indiscret, apoi cat se poate de serios. In cele din urma, romanul ce pare scenariul unei comedii romantice se transforma intr-un adevarat roman politist. Greu de crezut ca poti trece prin atatea genuri intr-o singura carte, dar Guillaume Musso a reusit, cu inteligenta si fler.

Ar fi greu de gasit cititori care sa nu spuna macar “e o carte in regula”, dar cei mai multi iti vor spune ca e o carte frumoasa, buna, interesanta, o carte pe care ai fi castigat sa o citesti.

Nu putini vor fi si aceia care, pusi intr-o situatie precum cea in care sunt pus eroii cartii, Jonathan Lempereur si Madeline Greene, ar proceda la fel, cu indiscretie, curiozitate si dorinta de a afla mereu mai mult.

De la o simpla mare incurcatura

Povestea incepe aproape banal – un barbat si o femeie se ciocnesc unul de altul intr-un aeroport american, le cad lucrurile, si le strang si isi continua drumul. Surpriza uriasa e ca atunci cand si-au luat lucrurile, fiecare a luat telefonul mobil al celuilalt, astfel ca ei ajung sa tina legatura unul cu altul.

Ba mai mult, sa invete lucruri unul despre celalalt, pentru ca niciunul dintre ei nu se abtine sa nu “isi bage nasul” in telefonul celuilalt. Cu ajutorul fotografiilor si a altor lucruri din telefon, cei doi afla mai multe unul despre celalalt si descopera ca fiecare are unele rani sufletesti, lucru ce ii uneste de la distanta.

Desi aici actiunea ar trebui sa curga natural spre o unire a destinelor, poate cu ceva nabadai, ca in orice roman de dragoste, lucrurile capata o turnura surprinzatoare cand cei doi descopera ca ii uneste ceva surprinzator si periculos din trecutul lor. Ceea ce urmeaza e actiune, suspans si tot ceea ce vine odata cu ele.

Ce este de asemenea placut e faptul ca personajele sunt atat de bine zugravite incat nu doar ca par reale, ci vei constata ca stii mai multe despre ele decat stii despre unii dintre amicii tai. Nici descrierea locurilor nu e de lepadat, mai ales cand vorbim de Paris, descris in detalii care-ti pun la treaba “ochii mintii”.

Pe scurt, aceasta carte nu te va dezamagi, ba chiar te va face sa o savurezi pe indelete. Daca ai cateva ore libere, o vei termina in aceeasi zi, aproape garantat.

Vezi detalii

Leave a Reply