Cine suntem – Dan Puric

Cine suntem – Dan PuricCe se intampla cu identitatea romaneasca? Unde se duc vechii ei stalpi, de la credinta la patriotism?

Dan Puric, in cartea “Cine suntem”, publica o colectie de interviuri si eseuri in care si-a expus viziunea despre asta, incearca sa dea niste raspunsuri.

Ce i-a iesit? O experienta in sine pentru cititor, scrisa intr-un stil pe alocuri spumos, cu multe elemente de umor dar si multe referire emotionante la sentimente sau neimpliniri. Cartea aduce lucrurile pe care te-ai astepta sa le aduca de la un artist al libertatii precum Dan Puric – multe ganduri care zboara fara nicio restrictie, ganduri despre ceea ce se intampla in jurul nostru, despre ceea ce se intampla cu Romania ca natiune si despre ce ar trebui sa fie bine.

cine-suntem-dan-puric

 

“Cine suntem” reprezinta si o fotografie, asa cum s-a dorit sa fie, a unui om care tine la poporul sau, dar care sufera pentru multe din lucrurile pe care le vede si simte. Aproape obsedat de identitatea romaneasca, Puric isi pune multe dintre intrebarile pe care ar trebui sa si le puna fiecare dintre noi.

 

Poate cel mai relevant citat al cartii este acesta:

“Antrenamentul de uitare la care este supus poporul roman, astazi, face ca gandirea si inima sa se roteasca pe loc si, din aceasta rotire in gol, paradoxal, o data cu trecutul, dispare si viitorul. El, omul de astazi, pedaleaza zadarnic intr-un prezent continuu. A locui cu fiinta doar intr-o dimensiune a timpului-si aceea distorsionata-inseamna moartea lenta, dar sigura, a identitatii”.

Cele doua religii ale lui Puric

Dan Puric crede in doua lucruri, iar asta se poate vedea usor din cartea asta. In primul rand, crede in Dumnezeu. Si crede puternic, iar asta putem intelege foarte usor. De fapt, el chiar marturiseste ca datorita credintei viata lui s-a schimbat in bine.

A doua religie a lui Puric, o “religie laica” dar in care crede la fel de mult, e nationalismul. Sau poate ar trebui sa-i zicem patriotism, depinde cum vrem sa interpretam. Vede in ea salvare si vede liniste, dar si un experiment sufletesc.

In ambele autorul crede cu un cvasimisticism pe care il intalnim greu in ziua de azi. Macar din punctul asta de vedere si cartea merita citita, desi mai sunt si alte zeci de motive. La un moment dat, cele doua “religii” se intrepatrund in cartea cunoscutului actor si regizor. El vede in credinta o cale nu doar spre purificarea poporului roman, ci si spre definirea identitatii sale.

Cine suntem: Romanii din ziua de astazi

O alta componenta a lui “Cine suntem” e surprinderea romanilor de azi. A romanilor neaosi, a romanilor tipici, neadaptati inca tranzitiei si schimbarii sistemului de valori.

A romanilor care mananca pana nu mai pot de sarbatori, dar si a romanilor cazuti in capcana tabloidizarii vietii de zi cu zi.

In ciuda acestui lucru, Puric nu-i judeca foarte dur pe romani, ba chiar poti gasi o doza de afectiune in “mustrarile sale”.
Tragand linie, e o carte ce merita citita. Fie doar si pentru a descoperi o alta viziune asupra modernitatii.

Cartea poate fi gasita AICI, publicata la Editura Platytera in 2008.

 

Vezi detalii

Leave a Reply