Crima din Orient Express – Agatha ChristieProbabil una din cele mai cunoscute, mai interesante, mai bine ticluite romane politiste scrise vreodata. Asa putem caracteriza “Crima din Orient Express”, scrisa de cea mai mare autoare de lucrari din aceasta categorie, britanica Agatha Christie.
Cartea a stat si la originea unui film politist cu acelasi nume, un adevarat maraton de suspans si jocuri ale mintii, foarte popular in urma cu mai multe decenii.

 
Protagonistul principal (si) al acestei carti este celebrul detectiv de origine belgiana Hercule Poirot, probabil cel mai simpatizat personaj antipatic din istoria literaturii, pe care amatorii de seriale si filme il pot recunoaste dupa celebra sa mustata.
Actiunea din carte are loc undeva in perioada interbelica, in trenul Orient Express, care pleaca din zona Orientului Apropiat si are ca destinatie Europa de Vest. In Iugoslavia insa se produce o crima, victima fiind misteriosul american Ratchett. Chemat sa o rezolve este nimeni altul decat Hercule Poirot, care, dintr-o intamplare, era si el un pasager al aceluiasi tren si caruia sus-numitul american ii ceruse deja ajutorul, marturisind ca isi simte viata amenintata. Iata citatul din carte:

Ce va deranjeaza in propunerea mea?
Poirot se ridica in picioare.
Daca-mi veti scuza franchetea, va voi spune. Nu-mi place mutra dumneavoastra, domnule Ratchett.

In cele trei zile cat dureaza actiunea cartii, ai parte de toate lucrurile pe care le-ai dori daca esti amator de romane politiste – o crima misterioasa, un detectiv hotarat sa faca lumina, rasturnari de situatie, suspecti falsi, adevaruri surprinzatoare revelate si asa mai departe. Un regal, am putea spune.
Daca vrei sa te bucuri de romanul politist in cea mai pura si clasica forma, daca vrei sa vezi chintesentialul Agatha Christie, “Crima din Orient Express” e cartea pe care ar trebui sa o citesti. Nu te va dezamagi pentru macar o secunda, ci te va tine “lipit” de paginile sale pana la sfarsit. Ce te vei intreba? Cine e criminalul, desigur.

Cine a fost Agatha Christie

Agatha Christie a fost cea mai cunoscuta autoare de romane politiste din istoria Marii Britanii. Nascuta intr-o familie avuta, ea a avut parte de o educatie buna si a intrat in contact cu lecturi diverse inca de mica, ceea ce i-a dezvoltat imaginatia.
Dupa mai multe incercari de a deveni scriitoare, esuate, ea a reusit totusi sa “patrunda” in aceasta lume si a inceput o cariera care s-a intins pe cateva decenii, devenind adevarata “regina” a lucrarilor de acest gen, nu doar in Marea Britanie, ci in intreaga lume.
Spre exemplu, romanul “Zece negri mititei” a fost vandut in mai multe de 100 de milioane de exemplare, un record senzational care a facut aceasta carte a saptea cea mai bine vanduta din toate timpurile.

 
Hercule Poirot si Miss Jane Marple au fost personajele sale care au avut cel mai mare succes, aparand in majoritatea cartilor si devenind si ei niste “clasici” in literatura.
Una din cele mai mari autoare din istoria lumii, cu siguranta. Oricand citesti ceva de ea, ramai intrigat, fascinat, captivat. “Crima din Orient Express” nu face exceptie.

 

Vezi detalii

Leave a Reply