Cum Bate Valul – Agatha Christie

Cum Bate Valul – Agatha ChristieRomanul “Cum bate valul” face parte din seria Poirot si are o actiune destul de fragmentata, care merge pe cateva planuri iscusit ingemanate de catre Agatha Christie. Totul se invarteste in jurul banilor lui Gordon Cloade, afacerist de succes ajuns la varsta la care, pentru o fata tanara precum Rosaleen Underhay, este o formalitate sa-l imbrobodeasca. Din nefericire Gordon moare in timpul unui bombardament asupra Londrei, frumoasa si sensibila Rosaleen devenind unica mostenitoare a imensei averi din care pana atunci se sustinea intreaga familie.

Totul incepe prin aparitia exotica a uneia dintre doamnele familiei Cloade, care apeleaza, fara succes, la serviciile detectivului.

Poirot ofta.
– Niciodata nu trebuie sa te impotrivesti inevitabilului… Daca o doamna de varsta a doua, care poarta margele egiptene, s-a hotarat sa vina sa-l vada pe renumitul Hercule Poirot, si a venit tocmai de la tara pentru asta, nimic nu o va face sa dea inapoi. Va sta pe hol pana i se va indeplini dorinta. Condu-o inauntru, George, zise Poirot.

cum-bate-valul-agatha-christie

In mod natural, conform firii omenesti, membrii de sange ai familiei Cloade sunt nemultumiti si revoltati de “valul” de nenoroc care s-a abatut asupra lor. Urmeaza un sir de crime in lant, pe care detectivul belgian Hercule Poirot trebuie sa le rezolve.

In paralel cu crimele se desfasoara drama lui Lynn Cloade, tanara abia intoarsa de pe front, cu un aer modern care contrasteaza puternic cu viata provinciala si asezata a restului familiei. Lynn este prinsa intre sentimentul datoriei combinat cucel al dragostei intrate in monotonie, si o iubire bazata pe fascinatia indusa de un barbat puternic si fara scrupule.

In final, Poirot dezleaga misterul crimelor in stilul sau vanitos si plin de emfaza, dar atat de savuros si simpatic.

Mai dati-mi o ceasca, porunci Poirot. Rowley scoase una din dulap. Poirot o lua, o umplu cu cafea si i-o oferi lui David. Inca odata, reusise sa stapaneasca situatia. Luati loc, il invita pe David. Vom sta aici, ne vom bea cafeaua, iar voi trei veti asculta prelegerea lui Hercule Poirot despre crima.
Ii fixa pe rand cu privirea, inclinand usor capul.

Cartea “Cum Bate Valul”, de Agatha Christie, a fost publicata la Editura Rao in martie 2012 si poate fi gasita aici. Traducerea din limba engleza apartine Cristinei-Teodora Brait.

 

Vezi detalii

Leave a Reply