De fiecare data cand citesti ceva scris de Antoine de Saint-Exupery, considerat de multi drept cel mai mare scriitor francez al tuturor timpurilor, vei fi cucerit de continutul plin de sentimente pe care il citesti si pe care ti-l transfera. “Curierul de Sud. Zbor de noapte. Pamant al oamenilor. Pilot de razboi”, o colectie a unora din cele mai frumoase scrieri ale acestui conte si aristocrat, nu puteau face exceptie.
Ca si alte lucrari ale sale, dar mai mult decat acestea, nuvelele, relatarile autobiografice si povestirile ne arata cine este si cum gandeste omul Antoine de Saint-Exupery, care a vrut sa “iasa la lumina” prin intermediul prozei sale.
Fiecare din acestea are o poveste si o importanta aparte pentru acest personaj remarcabil.
Astfel, “Curierul de Sud” e primul sau roman, cel care i-au adus cu adevarat faima. In el e prezentata investigatia disparitiei unui pilot in desertul Sahara, evident inspirata din propria sa prabusire acolo, cea in urma careia a fost la un pas de moarte. A doua, “Zbor de noapte”, inspirata de activitatea sa de pilot din Argentia, i-a adus si mai multa recunoastere, mult peste granitele Frantei, impresionand prin drama unui pilot trimis spre moarte sigura doar pentru ca asa cerea datoria.
“Pamanul oamenilor”, in schimb, e de-a dreptul autobiografica, povestind, pe langa alte lucruri, chiar caderea sa in Sahara si cum a supravietuit alaturi de colegul sau, timp de 4 zile, inainte de a fi salvati de un beduin. Ca si alte lucrari, si aceasta e plina de constatari filosofice:
“Maretia unei meserii este poate, înainte de orice, de a-i uni pe oameni: nu exista decât un singur lux adevarat si anume cel al relatiilor umane” se arata intr-un citat din “Pamantul oamenilor”.
Si “Pilot de razboi” e autobiografica si descrie zborurile sale din perioada “Bataliei pentru Franta” din 1940.
Aviator insarcinat cu recunoasterea, Antoine de Saint-Exupery si-a riscat viata in numeroase randuri, insa zborul care “ocupa” cartea e cel de deasupra orasului Arras, inspaimantatoare nu doar din cauza pericolului, ci si din cauza constientizarii faptului ca foarte multi din membri unitatii sale fusesera sacrificati pentru nimic de conducatori inconstienti. Dupa “Batalia pentru Franta”, in care Saint-Exupery si-a vazut tara invinsa, umilita si ocupata de germani, el a plecat in Statele Unite pentru a cere ajutor. Aceasta perioada a fost si una prolifica pentru el, printre altele scriind si marea sa capodopera – “Micul Print”.
“Pilot de razboi” e tragica si daca stim destinul lui Saint-Exupery. Marcat de infrangerea Frantei, el s-a intors in cele din urma sa lupte pentru Fortele Franceze Libere ca “pilot de razboi”, sperand sa se poata intoarce in tara cat mai curand. Ca o ironie a sortii, el nu a mai putut ocoli pericolele asa cum reusise in intamplarile descrise in lucrare si a disparut in actiune, in Marea Mediterana, cu putin timp inainte de eliberarea Frantei. El a fost declarat “Mort pentru Franta”, cea mai mare onoare pentru un pilot de razboi cazut la datorie.
Daca vrei sa afli mai multe despre acest om atat de complex, despre un mare scriitor, atunci nu poate exista o carte mai buna decat “Curierul de Sud. Zbor de noapte. Pamant al oamenilor. Pilot de razboi”. Iti va placea din nenumarate puncte de vedere.
Cartea o gasiti AICI, publicata in anul 2009 la Editura Rao, traducerea Ileana Cantuniari.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.