Pentru cei credinciosi sau pentru cei care sunt doar interesati de spiritualitate si forta ideilor prin care aceasta se simte sau se explica, e greu de gasit o carte in limba romana mai plina de intelepciune si care sa prezinte cautarea lui Dumnezeu mai bine, mai lipsit de dogmatism decat “Daruind vei dobandi. Cuvinte de credinta”, scrisa de parintele Nicolae Steinhardt.
Cartea asta contine gandurile, perspectivele lui Steinhardt asupra credintei, asupra a ceea ce ne face (buni) crestini si ce ne face, de asemenea, oameni buni. Este una dintre cartile remarcabile ale teologiei romanesti, scrise de un om extraordinar, cu o poveste extraordinara.
Nascut evreu, adept al religiei mozaice, Nicolae Steinhardt a trecut prin ceea ce el a definit a fi un proces de “iluminare” in perioada intemnitarii lui de catre comunisti, cand a decis sa treaca la religia crestina. O mutare extraordinara, daca ne gandim ca a fost facuta la varsta deplinei maturitati, de catre cineva care nu era un om debusolat, ci un avocat si filosof de calibru. Mai mult, Nicolae Steinhardt nu s-a marginit doar la a deveni crestin, ci a devenit el insusi calugar si, mai tarziu, unul dintre marile nume din teologia romaneasca, reper pentru generatii intregi de alti oameni ai bisericii si un adevarat model pentru “imbratisarea lui Dumnezeu”.
Lucrarea asta ne va arata tocmai procesul prin care a trecut Steinhardt pentru a deveni crestin – cum intelege el aceasta religie, dar mai ales cum intelege ceea ce sta chiar la baza relatiilor dintre oameni – bunatatea, mila, intelegerea.
Cuvintele lui Steinhardt, dincolo de faptul ca te “lovesc” prin intelepciunea lor, au si o latura practica, fiind indemnuri pentru fiecare dintre cei care le citesc sa fie oameni mai buni, sa caute simplitatea si deschiderea fata de ceilalti, dar si una mistica, dorindu-se a fi un compendiu despre relatia credinciosului cu divinitatea.
Structura cartii e impartita intr-o colectie de texte, fiecare abordand cate un aspect din religia crestina – de la curajul Bisericii la reflectii despre moarte sau despre cinstirea crucii. Iata un exemplu:
„E sfânta cruce stropită şi sfinţită de scumpul şi preacuratul sânge al Mântuitorului nostru. [Celor ce obiectează ortodocşilor şi catolicilor că se închină la două lemne suprapuse, li se poate răspunde: nici gând să se închine la două lemne suprapuse! Se închina la cu totul altceva: La crucea pe care a şiroit, sfintindu-o, scumpul sânge dumnezeiesc.
E altar, e locul sacru al suferinţei Nevinovatului, al Răscumpărării omenirii şi al ruperii zapisului ce apăsa asupra noastră de la Adam încoace.
Pe cruce s-a săvârşit Cel care, ascultând de porunca Tatălui şi pentru mântuirea noastră, S-a deşertat de a Sa dumnezeire şi a primit moartea, şi încă moartea pe cruce.”
„Daruind vei dobandi” e o carte ce merita citita, ba chiar merita pastrata si deschisa din cand in cand, asa cum se face cu toate cartile pline de intelepciune, din care ai nevoie sa-ti extragi cele mai importante lucruri. E o carte-model si o carte care iti va spune mai multe despre una din personalitatile remarcabile ale acestui popor, Nicolae Steinhardt.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.