E o intrebare pe care toti ne-o punem: de ce la noi e diferit de Vest? De ce suntem cu ceva ani in urma la capitolul civilizatie, cum s-au format moravurile si mentalitatile de care suntem atat de nemultumiti? “De ce e Romania altfel”, a istoricului Lucian Boia, da un raspuns foarte bun tuturor acestor intrebari.
Cunoscut ca un om care “demasca” miturile si manipularile servite in istorie de-a lungul timpului , Lucian Boia nu ezita nici acum sa spuna adevarul, fara ocolisuri, fara infrumusetari, fara sa evite nimic. Idei pe care acesta le-a vehiculat in carti precum “Jocul cu trecutul’, “Doua secole de mitologie nationala” sau remarcabila “Istorie si mit in constiinta romaneasca” sunt acum cizelate intr-o forma mult mai accesibila publicului larg. Mai comerciala oarecum, dar fara sa sacrifice rigoarea istoria.
Profesorul are curajul sa spuna – multi dintre “eroii” nostri nationali au fost fie mult “infrumusetati” in cum ne-au fost prezentati, fie altii au fost de-a dreptul inventati. Mai are si curajul sa spuna ca multe dintre miturile noastre nationale au fost inventate pentru a ne crea iluzia unui “trecut” glorios, cu menirea sa acopere prezentul nefericit, iar asta s-a intamplat sub toate regimurile.
Sentimentul de inferioritate, de ramanere in urma pe care romanii il resimt azi nu e ceva nou, l-am avut practic dintotdeauna, ne arata Boia. Cum l-am “contracarat”? Prin nationalism sau prin alte comportamente de compensare, cum ar fi crearea unor adevaruri “paralele” despre trecut, in care ne putem refugia.
Lucrarea e una care ia cronologic – dar si schematic – istoria Romaniei, punand accent mai ales pe istoria asa-zis contemporana, care incepe dupa Marea Unire din 1918 si se incheie chiar cu referendumul de suspendare a presedintelui Traian Basescu din vara anului 2012. Vom afla insa si lucruri despre cum a fost de fapt cu “stramosii nostri daci” si cum n-am fost chiar “scutul crestinatatii” in fata turcilor.
Boia, desi nu se apuca sa dea raspuns tuturor intrebarilor, raspunde multor dintre ele, iar raspunsul, de cateva ori, s-ar putea sa ne dezamageasca. In ciuda a ceea ce unii cred, Romania a fost mai tot timpul la marginea Europei si chiar si cultural, capitol de care suntem foarte mandri, a stralucit cu adevarat doar pentru o scurta perioada, in anii ’30. Sigur, daca vom sta sa analizam, vom vedea ca e greu sa gasim fisuri in analiza marelui istoric, dar nationalistii sentimentali vor ramane cu un usor gust amar. Mult mai informati, in schimb.
Apropo de istorie, multora nu le place, insa nu va fi cazul acestei carti. Boia are talentul de a o face accesibila, ba chiar placuta. In plus, e usor de citit, putand fi terminata in cateva ore de cineva obisnuit cu lectura.
Avand toate aceste calitati, “De ce e Romania altfel” e un ajutor nepretuit pentru cei care vor sa afle mai multe despre propria istorie, fara minciuni sfruntate si fara “gauri convenabile”.
O carte care trebuie sa-si afle locul in biblioteca ta si pe care o gasesti AICI. Merita din plin.
[…] pasibilă astăzi de interpretări şi de reinterpretări, inclusiv în spiritul celor sugerate de Lucian Boia în foarte cunoscuta sa lucrare Istorie şi mit în conştiinţa românească. Un străin, în […]